Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Isolering av bastutak

Publicerad 11.02.2007 00:00. Uppdaterad 16.04.2013 14:53.
Johan och Jocke med en uthyrd ullblåsningsmaskin
Johan och Jocke med en uthyrd ullblåsningsmaskin

Ursprungligen när bastun renoverades var det meningen att bastun skulle vara en sommarbastu och då är det inte lika viktigt med att ha en god isolering. Det har nog inverkan då också men inte lika mycket som om man vill använda bastun även vintertid.

Johan med huvudet upp i mellantaket
Johan med huvudet upp i mellantaket

Johan med huvudet upp i mellantaket. Öppningen gjorde han genom att ta bort några panelbräder av innertaket.
Om man vill förbättra isoleringen på en byggnad är det lättast att göra det i taket om taket är byggt så att det finns ett öppet utrymme mellan isoleringen och vattentaket. Till detta utrymme kan man ta sig endera via en lucka i gaveln eller genom att ta bort en bit av innertaket, som jag gjorde.
Att lägga tilläggsisolering på taket är dessutom effektivt då värmen normalt stiger uppåt.

Det är rätt trångt om saligheten i mellantaket
Det är rätt trångt om saligheten i mellantaket

Johan kikar in. Det är rätt trångt om saligheten i mellantaket. Därför var blåsull den perfekta lösningen.
Isoleringsmaterial säljs som fasta skivor och som blåsbart material. Eftersom takutrymmet i bastun är minimalt så beslöt jag att använda blåsull. Det finns firmor som hyr ut maskiner för ändamålet och samtidigt saluför lämpligt isoleringsmaterial. Jag hyrde alltså en dylik maskin. Det var smidigt och det visade sig fungera riktigt bra... fast det dammar ordentligt. Kom ihåg att skydda dej ändamålsenligt!

Tankar om isolering...

Hyrd ullblåsningsmaskin
Hyrd ullblåsningsmaskin

Hyrd ullblåsningsmaskin.
En tät byggnad är lika viktig som en väl isolerad byggnad. T. ex om man tar sig själv som exempel så kan man tänka såhär; Gå ut en kall blåsig dag iklädd enbart en stickad tröja, det hjälper inte så mycket. Inte ens två eller tre stickade tröjor hjälper att hålla värmen, men så fort du tar på dej en vindtät jacka utanpå de stickade plaggen håller du dej varm.

Sen är det bara att blåsa på
Sen är det bara att blåsa på

Sen är det bara att blåsa på! Ansiktsskydd och god ventilation behövs för det dammar rejält.
Varför är det för lite isolering? Hm, kraven ökar eller ändrar, vilket stämmer i vårt fall. Fåglar kan ha byggt bo av det som ursprungligen fanns… Isolering sjunker ihop med tiden, inte mycket, men märkbart. Vissa isoleringsmaterial har egenskapen att förintas sakta men säkert, inget är evigt. I vissa fall kan till och med ha glömt eller in lyckats att isolera fullt på alla ställen då man utförde isolerarbetet.

Blåsullen lägger sig i en varm och väl isolerande matta
Blåsullen lägger sig i en varm och väl isolerande matta

Blåsullen lägger sig i en varm och väl isolerande matta.
Om man får fukt i isoleringen, bör den bytas ut. De vanligaste orsakerna till fukt i takisoleringen är läckage i vattentaket eller kondensfukt om isoleringen ligger tätt mot vattentaket.

När allt är klart så är det bara att njuta av värmen. Och då man får återvända till en garanterat varm bastu så vågar man även svalka sig ordentligt emellan...

(Expert: Johan Ångerman)