Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Babyrum - gammaldags rullgardin

Uppdaterad 22.09.2014 13:21.
Gammaldags rullgardin, detalj
Gammaldags rullgardin, detalj

En vanlig rullgardin brukar haka upp sig i rullmekanismen eller så kommer den ner förr eller senare, åtminstone när Lee är i närheten. Därför har hon valt att göra en gammaldags rullgardin. Den har en enkel men snillrik konstruktion och den fördelen att man kan få den i rätt färg och stil för att passa just den inredning man valt.Det här behöver du:

  • Tyg (bredden på fönstret + 4cm, längden på fönstret + ca. 12 cm + lite till band)
  • Rundstav 1,5cm i diameter lika lång som fönstret är brett
  • Trälist 2x4cm, lika lång som fönstret är brett
  • Snodd/band
  • Öglor
Mät ut, såga och måla
Mät ut, såga och måla

1. Mät fönstrets dimensioner noga. Lee valde att placera gardinen ovanför fönsterlisten och har därför räknat med också listen på sidorna så att gardinen hänger rakt ner till fönsterbrädet och går kant i kant med långsidorna.

2. Mät rundstav och trälist, de ska vara lika långa som gardinen/fönstret är brett. Såga till och måla i passande färg.


Fålla
Fålla

3. Börja med att fålla långsidorna på gardinen. Här är beräknat 2cm sömsmån per kant. Vik in och kanta långsidorna snyggt. Baksidan kommer att synas!

Tips!
Vill du ha en tätare gardin som ej släpper igenom så mycket ljus kan du sy med dubbla tyger tex ett rutigt och ett mönstrat som passar ihop, båda sidorna syns nämligen.


Sy kanal
Sy kanal

4. Sy en kanal nertill på gardinen, så att rundstaven kan träs i den. Här beräknat 3,5cm för rundstav 1,5cm i diameter.


Kanta och stansa fast
Kanta och stansa fast

5. Kanta övre kanten på gardinen, dvs. den som kommer att vikas runt trälisten.

6. Kontrollmät gardinens längd så att den hänger rakt och slutar precis vid fönstrets nedre kant och stansa sedan fast den på baksidan av trälisten, obs! om trälisten sätts fast ovanför fönstret är det skäl att lägga till de extra cm.


Stansa fast
Stansa fast
Sy band
Sy band

7. Sy två band (för fönsterbredd ca 1m, om fönstret är bredare kan man göra tre band). Banden klipps till ca 9x29cm, vik dubbelt sy ihop långsida och sväng till rätan. Pressa och sy sticksöm runt.


Fäst banden tätt med ett par stygn
Fäst banden tätt med ett par stygn

8. Mät ut lämplig plats från yttre kanten (ca 16-17cm på 1m bred gardin) och markera platsen för tygbanden. Trä en ögla t.ex. målad träring i trevlig färg eller plast/metallring på bandet och stansa fast på baksidan av listen. Sy fast tygbandet i gardinen på framsidan så att det hänger rakt och snyggt, annars vill det lätt dra sig och spärra, speciellt om man använder linnetyg som här.


Ringar i färg med resten av inredningen
Ringar i färg med resten av inredningen

Tips!
Välj en ring eller ögla som passar övrig inredning eller som här måla träringen i en färg som t.ex. finns i tapeten så piggar det upp annars vita gardiner.


Klipp ut snören och stansa fast på baksidan av trälisten
Klipp ut snören och stansa fast på baksidan av trälisten

Klicka på bilden för att skriva ut en ritning på hur snören skall dras
Klicka på bilden för att skriva ut en ritning på hur snören skall dras10. Klipp till 2 stycken snören (här anoraksnodd i bomull). Längden ska vara 2x fönstrets längd plus ca 1m extra. Det ena snöret blir längre eftersom det ska dras längre väg.

11. Knyt knut på bandets ena ända och stansa fast baktill på trälisten precis vid tygbandet. Gör likadant med det andra snöret.
» Klicka här för en ritning på hur snören skall dras.


Det funkar...
Det funkar...
...och rullas upp snyggt!
...och rullas upp snyggt!

12. Dra snöre nr 1 på baksidan av gardinen, runt rundstaven och upp på framsidan, genom öglan och vidare genom den andra öglan. Det andra snöret dras bara runt och genom den ena öglan så att båda banden kan dras till sidan och gardinen hissas upp genom att tyget rullar sig som en liten rulle runt rundstaven.


Skruva fast
Skruva fast
Skruva fast
Skruva fast

13. Skruva fast listen i väggen ovanför fönstret.


Fäst knoppen
Fäst knoppen
Skruva fäste
Skruva fäste

14. Fäst en liten knopp bredvid fönstret för att fästa gardinsnörena i. Snygga knoppar hittar man bland lådknopparna, välj gärna något som passar tapet och övrig inredning.