Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Babyrum - tapetsering

Från 2007
Uppdaterad 22.09.2014 13:21.
Tupptapeten
Tupptapeten

Tapeten heter alltså "Kukot" – Tupparna - och är en tapet i nationalromantiskt anda men med färgsättning från 70-talet. Tapetföretaget Pihlgren ja Ritola Oy har tryckt tapeten har gjort tapeter sedan år 1930. Företaget lever nu åter en liten blomstringstid och trycker tapeter i rasande takt med den 50 år gamla papperstapetstryckmaskinen till både trendiga caféer och museum.

Breder ut tapetklister
Breder ut tapetklister

Kukot tapeten är som sagt en papperstapet, det betyder att tapetlimmet skall strykas på tapetens baksida och att tapetvåden inte skall ligga och dra så länge, bara ca 5min, annars finns det risk att den töjer ut sig.

Sätter upp tapeten på väggen
Sätter upp tapeten på väggen

När den sätts upp på vägen skall man likaså vara lite försiktig och inte dra så mycket i den. Jag valde att tapetsera kant i kant men om man vill kan man också överlappa våderna med någon millimeter. Kolla då varifrån ljuset kommer och överlappa så att den tapet som kommer närmare fönstret kommer ovanpå den som är längre bort. På det här sättet blir det mindre skuggkanter.
Var också noga med att stryka bort överlopps lim som kommer på tapetens paradsida, annars börjar det bläcka, använd vatten och trasa eller svamp.

Det är inte alltid så lätt att få möntret att gå ihop
Det är inte alltid så lätt att få möntret att gå ihop

Tapeter med mönster skall mönsteranpassas och detta påverkar åtgången av tapeterna. På baksidan av rullarna eller i tapetböckerna står det hur mönstret upprepar sig, det kan vara svårt att räkna ut åtgången, fråga hjälp men tänk på att det kan vara bättre att ta en rulle för mycket i och med att tapeterna från olika tryckomgångar kan variera lite i färg.

Ett tapetseringsbord underlättar
Ett tapetseringsbord underlättar

Ett tapetseringsbord underlättar och ett bra tips är att skära till många våder på en gång, vända dem upp och ner på tapetbordet och börja limma, då behöver man inte torka bort extra lim från bordet hela tiden.

Tapetkniv och -spatel
Tapetkniv och -spatel

Lite andra verktyg som behövs: En vass kniv, lurvig målarrulle att stryka ut lim med, en lång linjal, vattenpass eller lod, tapetspatel eller borste.

(Expert: Jim Björni)

Mer om ämnet på Yle Arenan