Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Repslagning

Publicerad 28.01.2007 00:00. Uppdaterad 10.12.2012 14:34.
I ena ändan har man en krok och en gafel som går längs med repet medan man slår det
I ena ändan har man en krok och en gafel som går längs med repet medan man slår det

På Kilens hembygdsmuseum i Södra Österbotten tillverkar man rep på samma sätt som man alltid har gjort.

Garn av naturfibret sisal
Garn av naturfibret sisal

Garn av naturfibret sisal
Konsten att tillverka rep har varit känd i tusentals år. De äldsta avbildningarna av rep som påträffats är på målningar från grottor i Spanien. De är omkring 17 000 år gamla. Och visst är det märkligt att metoden att tillverka rep inte har ändrats nämnvärt genom årtusenden. Av fibrer spinner man garn. Två eller flere garn tvinnas samman i motsatt riktning mot spinningen. Och resultatet blir ett rep, dukt, lina eller tross. Och tvinnar man ihop flera trossar får man en kabel.
På 1400-talet började specialisering av olika hantverk och under 1600-talet ökade behovet av tågvirke kraftigt när man började bygga fler och allt större segelfartyg. Under industrialiseringens tidevarv på 1800-talet tog man i bruk fotogendrivna repslagningsmaskiner och på 1900-talet kom de eldrivna.

Repslagning på gång
Repslagning på gång

När man tvinnar trådarna rör sig gaffeln framåt och lämnar färdigt rep efter sig
Men än i dag används oftast samma metod att tillverka rep, som på stenåldern. Materialen varierar ju. Då man på stenåldern använde, rötter, hudar och senor eller på segelfartygens tid använde naturmaterial som kokos, manilla och sisal så har syntetmaterialen avlöst varandra under de senaste 40 åren.
På Kilen i Sideby använder man naturfibret sisal som man kan få i tex. lantbrukshandeln. Repslagningsmaskinen består av tre krokar som sitter fast i en släde, en järnvev och en gaffel som rör sig längs med repet vartefter det blir tvinnat. Det är förvånansvärt enkelt och snabbt att tillverka ett tre meter långt rep. Åtminstone om man får vägledning av Kaarina som brukar ha repslagning som en populär programpunkt på lägerskolor eller på barnkurser. Då brukar det ofta bli hopprep eller dragkampsrep. Öglorna i ändorna på hopprepet kan man göra antingen genom att "splitsa" repet eller genom att göra en knop.

Hopprep är en av de populäraste produkterna
Hopprep är en av de populäraste produkterna

(Expert: Elisabeth Morney)