Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Hopvikbart sittunderlag

Från 2007
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Bildtext Hopvikbart sittunderlag

En bit liggunderlag är alltid ett bra sittunderlag men om man vill kan man sätta lite personlig prägel på det och dessutom göra det hopvikbart. Så kan man som Lee visa lite personlighet och så blir det så mycket trevligare att använda.

Bildtext Vaxduken håller mot väta

Det här behöver du:

    en bit sittunderlag ca 36x 28 cm
    en bit tovad stickatröja
    en bit vaxduk eller galontyg
    snedlist
    restgarn till broderi
    stor knapp
Bildtext Tovad ylletröja och skumgummi gör det varmt och skönt

Så här gör du:
1. Klipp till sittunderlagsbiten i fyra delar så att alla delar är 14x18cm.
2. En gammal stickatröja kan tovas i tvättmaskin på 60 grader och blir ett fint filtat material som är varmt och skönt att sitta på(länk till tovad julkalender strumpan och till ramen med stickatröjorna). Klipp till den till en bit som är ca 45x33 cm, det är bra att ha lite extra tyg.

Bildtext Klipp till delarna

3. Klipp till en bit vaxdukstyg lika stor som yllebiten.
4. Lägg yllebiten ovanpå vaxduksbiten och mät och märk ut mitten både vågrätt och lodrätt. Nåla och prova med att sätta in liggunderlagsbitarna på plats så att du kan räkna ut var det passar med ett broderi.

Bildtext Skissa broderiet med krita

5. Ta loss delarna från varandra men låt nålarna ligga kvar och markera linjerna. Skissa broderiet med krita eller sy med sytråd små stödstygn i ylletyget.

Bildtext Brodera
Bildtext Brodera

6. Brodera initialer eller namn på ylletyget. Lee valde att använda läggsöm. Till läggsöm använder man ett eller flera grövre garn och ett tunnare. Det grövre läggs ut så att det formar bokstäverna och så syr man fast det med små stygn tvärs över och använder då det tunnare garnet. Det grövre garnet formas vartefter och på det sättet kan man skriva långa saker ganska enkelt.
Se andra broderistygn:
» T-tröja i yllebroderi
» Vantar i yllebroderi

Bildtext Sy sömmar så att det bildas ett kors i mitten

7. Lägg ylletyget på vaxduken, aviga mot aviga och sy sömmar så att det bildas ett kors i mitten. Sömmarna sys på maskin med raksöm.

Bildtext Alla bitar på plats

8. Placera liggunderlagsbitarna på plats och nåla fast runt kanten. Sy raksöm runt kanten så att liggunderlagsbitarna hålls på plats.

Bildtext Sy fast för hand på baksidan mot ylletyget
Bildtext Sy fast snedlisten från framsidan först med maskin

9. Sy fast en snedlist. Lee valde här att sy fast snedlisten från framsidan först med maskin och sedan vika över kanten och sy fast för hand på baksidan mot ylletyget.
10. Sy hörnen snyggt med samma färgs tråd som snedlisten.

Bildtext Sy fast en fin stor knapp

11. Sy fast en fin stor knapp på vaxdukssidan (ena nedre hörnet). Använd en tändsticka mellan vaxdukstyget och knappen och sy upp och ner genom knapp och alla tyglager. Ta bort tändstickan och snurra tråden runt sömmarna, alltså mellan vaxdukstyget och knappen så att det låser sömmarna och samtidigt höjer knappen från tyget. Fäst tråden. (Så här sys också knappar t.ex. till en kappa.)

Bildtext Ihopvikt och fäst med ögla av snedlistbandet

12. Sy ett ca 20 cm långt band av en snedlistbit.
13. Sy fast snedlistbandet till en snygg ögla, fäst den i knappens motsatta hörn, också nertill. Kontrollera längden på öglan genom att prova vika ihop sittunderlaget och prova knäppa så att storleken på öglan blir rätt.
14. Vik ihop och ta med ut i naturen eller på ishockeymatchen!

(Expert: Lee Esselström)

Mer om ämnet på Yle Arenan