Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Adventskalender i ylle

Från 2006
Uppdaterad 10.11.2015 14:39.
Adventskalender i ylle
Bildtext Adventskalender i ylle
Bild: Svenska Yle / Strömsö

Av gamla ylletröjor tovade i maskin får du en härlig personlig adventskalender att fylla med små överraskningar. En ficka för varje dag i advent. Kombinera färgerna i några gamla tröjor och gör din egen variant. Här är Lees två kalendrar, en i rosa, rött, lila och gult och en lite murrigare i grönt, blått, grått och rött. Har du gamla tröjor hemma så är materialet gratis, annars hittar du ylletröjor på lopptorg för några euro styck.

Programmet är inte längre tillgängligt

Det här behöver du:

2-4 gamla ylletröjor
garnrester
sax
nål

Så här gör du:

1. Tvätta ylletröjorna (100% ull blir bäst) på 60 grader i maskin normaltvätt med tvätt och sköljmedel - helt fel alltså. Tröjorna tovar ihop sig och krymper, filtar sig till ett fint hobbymaterial som inte resmar i kanterna. Kanterna behöver ej överkastas och kan klippas hursomhelst.

2. Börja med själva strumpan som klipps från framkanten på tröjan rakt över ena axeln och fortsätter på ryggen av tröjan. Passlig bredd är ca 12cm. På ryggen klipper man också ut själva foten.
» Klicka här för att skriva ut fotmönster i pdf-format

3. Klipp till en skarvbit också den 12cm bred och ca 30-50cm lång. Strumpans totala längd bör vara ca. 140cm så att det ryms 24 fack på den. Sy fast skarvbiten, om tröjan hade snygg resor kan det vara fint att spara resåren så att du klipper den första strumpan mitt itu och lägger in skarvbiten i mitten.

4. Klipp till ränder, 12cm breda och 3-7cm höga. Variera gärna storleken och välj några färger som är fina tillsammans. Det är ingen idé att göra alltför många 3cms ränder eftersom det i de facken bara ryms en penna, lakritsstång eller motsvarande.

Adventskalender i ylle
Bildtext Plats för godis och små paket i kalenderns fickor.
Bild: Svenska Yle/Strömsö

5. Rada ut ränderna till en snygg helhet och klipp en egen lapp för häl och rand mitt på foten.

6. Klipp siffror till alla fack och placera ut dem på ränderna.

7. Sy fast siffrorna med restgarner. Vanliga tråckelstygn, kaststygn eller franska knutar blir fint. Variera gärna stygnen och sy lite lagom slarvigt så ökar det stilkänslan på strumpan.

Stygnförslag hittar du här:
T-tröja med yllebroderi
och
Vantar med yllebroderi

8. Sy fast ränderna på strumpan med tråckelstygn (gärna med avvikande färg på garnet). Lämna öppet i kanterna så att det går att sticka in ett paket vågrätt, så att paketet kan sticka ut på båda sidorna. Hälbiten sys med fördel som en ficka med öppningen uppåt. Lämna några millimeter mellan varje rand så att bottentyget syns lite. Sedan när kalendern är full med paket så hjälper paketen till att hålla formen på strumpan och så tynger de lite så att de drar ner tyget och då syns det ännu mer av bottentyget.

9. Sy en kanal i strumpskaftets övre kant så att det går att sticka in en penna eller en bit rundstav. Knyt fast en upphängningssnodd, fyll med paket och häng upp!

Adventskalender i ylle
Bildtext Häng kalendern på synlig plats.
Bild: Svenska Yle / Strömsö

Mer om ämnet på Yle Arenan