Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Rönnbärslampa

Från 2006
Uppdaterad 10.12.2012 14:35.
Rönnbärslampa
Rönnbärslampa

Ljus och belysning är väl något som är högaktuellt i höstmörkret, belysningen har många olika funktioner. En av dem är mysfaktorn, själv hör jag till dem som gärna omger mej med ljus i lämpliga doser, om det inte är fråga om att läsa eller jobba.
I naturen hittar vi en uppsjö av olika material som lämpar sej för lamptillverkning så valet var inte lätt denna gång heller, men eftersom vi har ett fantastiskt rönnbärsår i år så föll valet på – rönnbär!

Materiallista:

Owe och Matias fixar
Owe och Matias fixar
  - Bordslampa, jag valde en ny men det går ju bra med vilken som helst, kanske du hittar en vacker lampfot på loppis.
  lampkupehållare
  konstgjorda videstjälkar, alternativt äkta vide
  metalltråd
  spoltråd, metall
  tunn metalltråd i lämplig färg, jag använde koppar
  torkade rönnbär
  tussilagoblad
  vanligt mjölklim
  spraymålarfärg, jag använde kopparfärg (till lampkupehållaren)

Torkning i vanlig ugn: sätt ugnstemperaturen på ca 50 grader, bred ut bären på en ugnsplåt (t.ex. tidningspapper under) sätt plåten i ugnen och lämna luckan på glänt. Låt stå över natten, kolla på morgonen och fortsätt torkningen om bären inte är torra.
Torkning i mikrovågsugn: Sätt bären på en tallrik med ett hushållspapper under, torka på hög effekt i ca 30sek åt gången, låt bären vila och kallna mellan varven, byt hushållspappret när det blir fuktigt. Håll på tills bären är torra.
Torkning i pannrum: Bred ut bären på ett papper (i en låda) låt torka i mörker, tar ca en vecka.

Verktyg som behövs:

  Synål
  Näbbtång
  Sekatör
  Pensel (till limmet)

Spoltrådarna i metall och järntråden kan köpas i hobbyaffärer.
Torkning av rönnbären:

Torkning i mikrovågsrum
Torkning i mikrovågsrum

- Börja med att torka rönnbären, det går förstås även att jobba med färska bär men då kan färgen bli vad den blir när bären torkar. De krymper ju också ihop en del när de torkar.
- Rönnbären kan torkas på flera olika sätt, det som allmänt gäller vid torkning är att ju snabbare processen går desto bättre blir färgen! Jag torkade mina bär i en torkmaskin för livsmedel, men torkning i vanlig ugn går även bra, eller i pannrum, etc.

Klä över lampfoten med tussilagoblad
Klä över lampfoten med tussilagoblad

Så här gör du:
1. Börja med att klä över lampfoten med tussilagoblad, sätt lim på rätsidan av tussilagobladen och vira bladet runt lampfoten. Låt gärna torka, i ett pannrum tar det ungefär ett par dygn innan bladen är torra. Har du inte tussilagoblad så går det att använda något annat material, t.ex. ett vackert strukturpapper som limmas på med tapetklister. Tanken är att göra lampfoten lite mera ”organisk”.

Böj ihop tre ringar från vilka rönnbärsgirlangerna hängs upp
Böj ihop tre ringar från vilka rönnbärsgirlangerna hängs upp

2. Böj utav de konstgjorda videstjälkarna tre olika ringar som placeras inuti varann. Fäst ringarna på lamkupehållaren med hjälp av stödpinnar som böjts till av videstjälkarna. (Jag målade lampkupehållaren med kopparfärg för att det vita inte skulle lysa igenom!) Bind fast ringarna med hjälp av järntråd, spänn till med en näbbtång.

Trä rönnbären på järntråd till girlanger
Trä rönnbären på järntråd till girlanger

3. Blöt upp de torra rönnbären och tillverka olika långa ”pärlband” genom att trä upp rönnbären på en tunn metalltråd, som hjälp använder jag en synål. Min lampskärm består av tre ringar med rönnbär inuti varann så jag gjord rönnbärsband i tre olika längder, 28 rönnbär, 20 rönnbär och 12 rönnbär. Till min lampkupa gick det åt ca 120 rönnbärsband.

Fäst rönnbärbanden i ringarna
Fäst rönnbärbanden i ringarna

4. Häng upp rönnbärbanden i ringarna, börja med den innersta ringen och de längsta banden. Banden kan vara lika långa eller i lite varierande längd enligt tycke och smak!
5. Sätt i en glödlampa, gärna ca. 15- 25W.

Det går åt en massa rönnbär...
Det går åt en massa rönnbär...

Tips!
Alternativ till rönnbären: Pepparkorn, kryddnejlikor, träkulor och pärlor, små blad (rönnbärsblad, björkblad, el.dyl.).
Rönnbären kan med fördel lackas med vanligt spraylack, de får då en djupare färg och är lättare att damma av!
Många mysiga stunder i höstmörkret!

Rönnbärslampa
Rönnbärslampa

(Expert: Owe Salmela)

Mer om ämnet på Yle Arenan