Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

El från egen kvarn

Från 2006
Uppdaterad 10.12.2012 14:35.
Det finns mycket kraft i vatten!
Det finns mycket kraft i vatten!

Få av oss blir så glada som familjen Sario när det regnar. För dem är regndropparna som pengar på banken eftersom de har ett eget vattenkraftverk.

Fallhöjden är imponerande
Fallhöjden är imponerande

Då familjen Sario såg sig om efter ett större boende för sin familj fick pappa Heikki upp ögonen för det fallfärdiga mejeriet med tillhörande kvarn i Karislojo. Heikki och Ulla-Maija har fyra egna barn och dessutom fungerar familjen som stödhem för sex personer med särskilda behov.
Det goda med den kulturhistoriskt intressanta byggnaden var att den också hade en kvarn som har fungerat med en egen turbin ända sedan 1800-talet. Och eftersom Heikki är flygplansmekaniker var det rena drömmen att sätta turbinen och generatorn i skick.

Kvarnen mal också fullgott mjöl
Kvarnen mal också fullgott mjöl

Ju högre fallhöjd på vattnet desto större kraft blir det. Genom kvarnen rinner en bäck som har en fallhöjd på drygt sju och en halv meter. Då det rinner 600 liter/sekunden genom dammluckorna så producerar generatorn 30 kilowatt och det räcker för att värma upp 17 rum och kök.
Heikki följer noga med vattennivån bakom dammluckorna. Blir den för låg måste luckorna vara stängda, t.ex. som i slutet av den senaste torra sommaren. Men om regnmolnen är gynnsamma blir det en rejäl inbesparing när man kan koppla sig loss från det kommunala elnätet.
Som en extra bonus producerar kvarnen inte bara el. Man kan även mala mjöl för att göra gårdens eget bröd.

Det ser gammaldags ut men funkar felfritt
Det ser gammaldags ut men funkar felfritt

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan