Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Skattjakt med GPS

Uppdaterad 10.12.2012 14:35.
En GPS behövs för att navigera enligt koordinater
En GPS behövs för att navigera enligt koordinater

Världen är full av en alldeles speciellt sorts skatter som just ingen vet nånting om. För den moderna mänskan behövs en dator, GPS och ett par ordentliga promenadskor för att ge sig ut på skattjakt.

På internet hittar man alla skattjakter
På internet hittar man alla skattjakter

Det kallas Geocaching och man kan säga att det är en geografisk skattgömma – en modern version av gömma nyckeln eller skattjakt. Någon gömmer en liten låda innehållande en penna, loggbok samt en liten pryl. Sen är det upp till vem som helst att hitta koordinaterna på nätet och ge sig ut och leta efter ”skatten”.
Man kunde tro att det är ena riktiga datanördar som ägnar sig åt en sån här verksamhet. Men trots Geocachingens unga år och tekniska utrustning så har det blivit en hit i synnerhet bland barnfamiljer. Tomas Storgård och Tarja Alvari tar det som ett söndagsnöje att åka ut under veckosluten med sina tre barn och leta efter gömda skatter. Det är ett nöje för både stor som liten. Man får vara ute i friska luften. Man gör något tillsammans och det är lite spännande att se vem som hittar skatten först.

Sen är det bara att bege sig ut för att leta
Sen är det bara att bege sig ut för att leta

Skatten i sig är ofta värdelös. Man kan byta en nyckelring mot en reflex om man vill. För en vuxen är det loggboken som är intressant att bläddra genom och skriva en hälsning i. Så det är själva letandet som är mödan värd. Skatten ligger ofta på turistiskt intressanta platser som man annars kanske bara åker förbi.
Geocaching startade i USA år 2000 av ett gäng ideella äventyrslystna personer med GPS. På mindre än en månad hade idén växt till en hobby med regler, skatter, diskussionsgrupper och en webbplats! Snabbt spred den sig världen över och i Finland finns det redan över 2600 skatter.
Verksamheten är fortfarande ideell och vill man läsa mer kan man gå in på www.geocaching.com.

De sista metrarna kan vara lite kinkiga...
De sista metrarna kan vara lite kinkiga...

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan