Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Stajlade grönväxter

Publicerad 05.11.2006 00:00. Uppdaterad 10.12.2012 14:35.
Stajlade grönväxter
Stajlade grönväxter

Känns grönväxten trist? Stajla till den med en ny trendig kruka och lite snittblommor i provrör!! Eller varför inte göra krukväxten lite mera mobil och fräsch!
Att stajla krukväxter går ut på att tänka lite i nya banor ifråga om våra krukväxter, alla vill vi ju ha lite ombyte nu och då men den stackars garderobsblomman den ser likadan ut sommar som vinter! Så varför inte plantera om den i en ny trendig kruka och samtidigt ”installera” lite provrör i krukan!

Owe och Susanna fixar
Owe och Susanna fixar

Materiallista:

  Gamla eller nya grönväxter
  Trendiga krukor
  Lämplig blommylla och dränering. Tips! Satsa på kvalitet när du väljer blommylla, det lönar sej i längden, kolla även innehållsförteckningen och om jorden är steriliserad!
  Provrör i glas, andra alternativ är t.ex. plasttuber ( fås i blomsterhandeln – transporttuber för snittblommor)
  Dekorationsstenar eller grus
  Lämpliga snittblommor
Installera provrören
Installera provrören

Stajlad grönväxt
- Plantera om grönväxten i en trendig kruka, kom ihåg dränering, speciellt om inte krukan har hål i bottnen!
- Installera provrören i krukan, de bara trycks ner i myllan i lämpligt antal.

Owe finjusterar arrangemanget
Owe finjusterar arrangemanget

- Avsluta med att täcka myllan med t.ex. dekorationsgrus i lämplig färg.
- Fyll provrören med vatten och placera snittblommorna i rören!

Tänk på, att välja snittblommor som passar karaktären på grönväxten t.ex. callor eller andra exotiska blommor till en garderobsblomma (Zamiaplam). Snittblommorna får gärna vara av det mera hållbara slaget!
Skötsel: Vattna grönväxten enligt dess behov, kom ihåg att kolla vattennivån i provrören dagligen, byt snittblommorna när de vissnat!
Och var ligger poängen? Jo - till vardags står grönväxten odekorerad, med provrören tomma men när så känns, ja- då sätter vi ”sprätt” på grönväxten med lite snittblommor i provrören!

Stajlade grönväxter
Stajlade grönväxter

Mobil/ stajlad grönväxt
Ett annat sätt att se på grönväxter kan vara frågeställningen, måste en grönväxt alltid stå i en kruka? Så jag beslöt att plantera grönväxter i koner som jag placerade i en vas i kombination med snittblommor!

Stajlade grönväxter
Stajlade grönväxter

Materialista:

  Grönväxter, gärna tåliga t.ex. suckulenter (tjockbladiga växter), små porslinsblommor, lykranka, småväxta murgrönor, etc. blommorna får gärna vara av typen hängande grönväxter och gärna rätt småväxta.
  Mylla
  Glaskoner eller koner i annat material t.ex. metall, glasfiber osv. ( måste tåla vatten)
  Snittblommor
  Lämplig vas
Stajlade grönväxter
Stajlade grönväxter

- Plantera om grönväxterna i konerna, det lönar sej att använda mindre plantor eller så delar man på en större planta.
- Placera konerna i vasen, du kan gärna använda lite dekorationsstenar i bottnen på vasen.
- Fyll på vatten i vasen och arrangera blommorna!

Var hittas då dessa provrör?Glasprovrör kan du fråga efter på, apotek, blomsteraffärer, läkemedlespartiaffärer men även på loppis lönar det sej att söka, eller kanske du känner någon som jobbar/jobbat i ett laboratorium!
Det går även bra att använda plasttuber (används i blomsteraffären som transporttuber för snittblommor) de finns i olika storlek, det som är nackdelen med dessa är att de inte är lika långa som glasrören, men de är helt användbara! Provrören kostar beroende på storlek från 1€ uppåt, plasttuber från någon cent uppåt.
Och var har vi poängen igen? Jo - Grönväxterna är nu mobila och kan förflyttas från vas till vas, det är lätt att tömma vasen och diska den vid behov. Tomma glasvaser har vi väl alla stående hemma på hyllor och i skåp och så behöver det ju inte vara, gör ett vackert arrangemang med lite grönväxtkoner, dekorationssten o. dyl. Till vardags har vi bara grönväxterna i vasen men när så önskas ja då sätter vi lite snittblommor i vasen!

(Expert: Owe Salmela)