Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö - tittarnas versioner 2010

Millis pyssel

Publicerad 05.11.2006 00:00. Uppdaterad 10.12.2012 14:35.
Millis handledsvärmare
Millis handledsvärmare

Camilla "Milli" Hynynen från Åbo har under årens lopp hunnit fixa ihop det mesta man kan tänka sig. Nu senast handledsvärmare inspirerade av både Lee på Strömsö och boken Do Redo - konsten att slakta en ylletröja. Här berättar hon om sin hobby:

Akvarell av Milli
Akvarell av Milli

Akvarell av Milli
Hejsan!
Jag har här samlat ihop lite ditt och datt som jag pysslat under åren. Det är nog i första hand handledsvärmarna som är direkt knåpade med inspiration från Strömsö. Jag har sett boken Do Redo förut och var inte förvånad över att också Strömsö ville ta med nåt sånt. Att min man råkade förstöra en av mina bästa ylletröjor just i samma tider som avsnittet sändes, var en ren slump. Men en angenäm sådan för nu fick jag ju bara inspiration till att ta den tillvara i alla fall istället för att kasta den i soporna.
Jag har under åren haft en röd tråd i mitt pysslande. Om jag ser en sak jag gillar, men konstaterar att den är för dyr, då försöker jag göra en budgetversion av samma grej och det känns dubbelt roligt med pysslandet då. Jag är varken snål eller fattig, men gillar idén att återanvända. Det ligger ju mycket i tiden just nu.

Skyltar
Skyltar

Skyltar
Ibland snappar jag upp saker ur inredningstidningar, gör en likadan billighetsversion eller så gör jag om modellen till sånt jag själv tycker mer om. Jag har ett visuellt minne och snappar lätt upp sakers utseende och form i min omgivning.
Jag är nyfiken och testar mig fram, ibland vill det inte lyckas alls, men ibland blir det hur bra som helst. Jag gjorde inga metallarbeten under det senaste året p.g.a. av ett komplicerat handledsbrott, men under den tiden målade jag akvareller och små skyltar som jag sålde på torget i somras. Bara sådär för att inte behöva ha tråkigt under sjukskrivningen.
Klart att jag gärna skulle försörja mig på det, men att leva på hantverk i det här landet är nog ganska svårt. Jag har en liten liten firma vid sidan om mitt vanliga arbete på dagis. Firman startade jag mest för akvarellernas skull och när jag har en firma kan jag sälja tavlor och pyssel också till andra företag. Att bli rik på det är inte meningen, jag håller den tillsvidare i pyttepytteliten skala.
Jag kan inte gå sysslolös för länge för då börjar det klia i fingrarna. Att pyssla och måla är rena avkopplingen för mig.

Se också:
» Lees slaktade ylletröjor
» Ann-Louises krokar och Lees skål i luffarslöjd
» Bestickburkar

Skål och knagg i lufferslöjd
Skål och knagg i lufferslöjd
Lykta av marmeladburk och järntråd
Lykta av marmeladburk och järntråd class=
Ljuskrona
Ljuskrona

Skål och knagg i lufferslöjdclass="external-img w300" />
Lykta av marmeladburk och järntråd
Ljuskrona