Lin

Lin är en fantastiskt växt. Den är vacker. Man kan äta den. Man kan måla med den och man kan göra garn av den.
Maj-Len Tång Muumäki har en mångårig erfarenhet av att tillverka garn från sitt eget lin. I sitt förråd har hon ett helt berg med rötat lin. Det behövs stora mängder för det är bara 20% som blir till garn.

Linet blommar bara en dag. Men eftersom blommorna blommar vid olika tidpunkt kan man se ett blått linhav i ungefär två veckors tid. Då man skördar linet rycker man upp det med rot. Linets fibrer är nämligen så starka att det är svårt att skära av dem. Till linets egenskaper hör att det inte möglar utan murknar. Man rötar linet för att få bort det yttre skalet. Rötningen sker genom att linet blötlägges och sedan torkas.
Det som Maj-Len och Elisabeth gör tillsammans är att bråka, skäkta och häckla lin. Då man bråkar och skäktar vill man få bort det yttre skalet så att de inre fibrerna kommer fram. Då man häcklar kammar man bort alla restskal från fibrerna för att kunna spinna det till garn.

Inget behöver gå till spillo från en linväxt. Det krossade skalet har bra energivärde och kan användas till värmebricketter. Det som blir kvar då man häcklar linet kan användas till att täta stockväggar med.
Oljelin är en annan linväxt. Från oljelinets frön kan man utvinna matolja som är rik på nyttiga fetter och mineraler. Oljan duger också till fernissa för impregnering av trä samt för rostskydd. Det krossade fröskalen kan dessutom blandas med frukostflingorna.

De gamla egyptierna visste om linets goda egenskaper redan för 8000 år sedan. Linet har varit nästan bortglömt på senare tid men nu är det på väg tillbaka i bil- bygg- och klädesindustrin för sina goda egenskaper skull. Det är glatt, styvt, starkt, töjer inte, avvisar smuts, tål vatten och så är det vackert.
Linets egenskaper i klädesplagg är att det är varmt på vintern, svalt på sommaren. Fuktuppsugningsförmågan av svett är bättre i lin än i bomull. Men linets tråkiga sida är att det skrynklar. Därför blandar man ofta polyester och bomull i lintygerna.

(Expert: Elisabeth Morney)