Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Påtning på rulle

Från 2006
Uppdaterad 16.10.2014 11:22.
Lee stickar med trådrulle
Bild: YLE/Strömsö

Att påta på rulle är inte svårt och det går bra att göra med en trådrulle och några spikar men är lite lättare med en virknål och ett påtningsverktyg (kostar 5-15 euro) som sitter lite bättre i handen.

Bildtext Snoddar gjorde med påtning

Resultatet blir en snodd som ser stickad ut och tekniken är lite som att sticka eller virka fast enklare. Resultatet blir mycket olika beroende på vilket material man använder. Av snoddarna kan man göra smycken, nyckelkedjor, handdukshängare, skosnören eller vad man tycker.


Bildtext Det här behövs för påtningen

Det här behöver du:

  • Påtningsverktyg
  • Virknål
  • Garn


Bildtext En början på ett hemmagjort påtningsverktyg

1. Början görs så här; stick in garnändan genom hålet så att ändan kommer ut.

2. Garnnystanet ska löpa från öppningen med taggarna. Vira tråden motsols runt varje tagg. Gör det två gånger efter varandra när du påbörjar påtningen, i fortsättningen viras ett varv i gången eftersom det ligger ett varv under färdigt.


Bildtext Lyft maskorna med en virknål

3. Lyft den undre maskan över den övre, en i taget. Ta hjälp av en virknål och arbeta motsols, precis som när tråden virades. Spänn maskan genom att dra i snöret som sticker ut ur hålet nertill på verktyget.


4. Arbetsgången blir från andra varvet; vira tråden motsols runt varje tagg. Lyft den första undre maskan över den första övre maskan, spänn, genom att dra i garnändan, lyft nästa....


Bildtext Snoddarna blir fina dekorationer

5. Påta tills du fått önskad längd på snodden. Avslutningen görs som så att tråden klipps av och dras helt genom en maska i taget
när det bara ligger ett varv på taggarna.

6. Garnändorna kan fästas i snodden och den kan t.ex. sys fast på en linnehandduk med maskin. Så får man ett tillika dekorativt och praktiskt element.

Mer om ämnet på Yle Arenan