Multifunktionell utegrill till bastustranden, del 3/3
Ja som sagt så vill Michael röka både det ena och det andra så det fick bli en variant för såväl varmrökning som kall.
» Klicka här för del 1/3
» Klicka här för del 2/3
Ritning:
Klicka här för en detaljerad ritning
Röklådan har samma kubform som grillen

Att röka är procedur som varierar kraftigt beroende på vad man röker och vem som är rökerimästare. Även veden varieras beroende på kött, fisk och bruk. I kustregionerna kring Kvarken har man ofta använt sig av regeln att kött röks med björkved och fisk röks med alved. Salt är baskryddan som tillsätts före eller efter rökningen. Salt används som sådant eller upplöst i en saltlag. Själv föredrar jag gott salt och det är grovt havssalt. Speciellt vid rökning av fisk så använder man enris och socker olika eller inte alls beroende på områdets tradition och rökerimästarens smak.

Lådan skall självklart ha ett rökutsläpp
Det går tydligt åt många ”eller” för att beskriva hur man brukar röka. Man kan gott pröva sig fram till egen procedur, men tänk på att temperaturen inte får vara för hög. Det leder oftast till att det som röks blir torrt och får en smak som mera liknar kokt. Som bekant kokar ju vätska vid 100°C.

Man kan antningen hänga upp maten att rökas i krokar eller skjuta in ett galler och röka på det
I huvudsak ville jag göra en rök som fungerar för både varm och kallrökning. Dessutom rörde mina tankar ständigt vid det traditionella rökkärlet för fisk. En tunna, eller annat slutet plåtkärl, som man eldar under. Fisken ligger på ett galler i tunnan, strax under locket. Röken utvecklas av alspån och enriskvistar som ligger på bottnen av tunnan.

Röklådan sitter som måttsydd för grillen, och det är den ju också
Med detta som utgångsläge så gav jag den lokala plåtslagaren uppdraget att göra ett kärl i plåt som kunde fungerar som botten för röklådan. Dels vid varmrökning, typ ”i tunna”, och dels vid kallrökning. Vid varmrökningen placerar man den inne i grillen, mellan elden och röklådan.

Johan valde undantagsvis en riktigt grann färg
För att använda den vid kallrökning monterar man plåtkärlet på ben och ställer röklådan ovanpå. Vid kallrökning placerar man stenplattorna ovanpå eldstaden så att röken leds in till röklådan. Då stenplattorna är varma kan man koka t.ex. kaffe medan man väntar på att fisken blir klar.

En termometer gör rökningen mera precis
Då grillen/kokplatsen/röken redan till funktionen är multifunktionell, beslöt jag att gå vidare på ett enkelt formspråk. Jag använder mej av en plywoodskiva som är 21 mm. Sågar den i bitar som skruvas ihop till en fyrkant som i sin tur ställs ovanpå kuben (eldstaden).

Sen är det bara att röka så det står härligt om
Eftersom röklådan sätts på plats endast då det skall rökas så kunde jag tänka mej en pigg färgsättning. I regel tycker jag tvärtom, att man skall använda sig av dämpade och naturnära färger på byggnader och konstruktioner i vår arkipelag.

Och förstås låta sig väl smaka! Jag använde hela framsidan som dörr för att det ska vara så lätt som möjligt att sätta in och ta ut det som röks. Skorstenen utrustade jag med en lucka så att man kan variera rökens genomströmning. Inne i röklådan skruvade jag fast ribbor uppifrån och ned så att man kan placera det som skall rökas på den höjd som rökerimästaren önskar. Mellan ribborna kan man trä in lister med krokar, en ram försedd med galler eller annat som kunde lämpa sig bra. Själv föredrar jag att röka fisk liggandes och placerade så att saften och saltet inte rinner ur den.