Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Fiske på stenåldersvis

Publicerad 15.10.2006 00:00. Uppdaterad 10.12.2012 14:35.
En lite annorlunda fiskback
En lite annorlunda fiskback

Risto Järvisalo behöver inga moderna prylar för att dra upp stora gäddor. I hans fiskeback hittar man kåda, pinnar av ben, träkvistar och täljsten. Med det tillverkar han likadana fiskeredskap som stenåldersmänskan gjorde.

Fiskelina av nässlor
Fiskelina av nässlor

En enkel fiskelina kan man göra av brännässlor. Det är en av världens starkaste fibrer. Men man kan också ta innerbarken av tex. videslanor.
Kroken tillverkas antingen genom att foga ihop två pinnar med kåda och förstärka med tråd av nässelfiber eller så täljer man till en liten pinne som man sticker genom betet.
Men stenåldersmänskan lämnade inget åt slumpen. Själva fiskandet är inte särskilt jobbigt, men tidskrävande. Förutom att man fiskar aktivt kan man också fiska passivt. Dvs. man lägger ut krokar med bete, som man går och vittjar.

Fisknätskorg av slanor
Fisknätskorg av slanor

Passivt kan man också fiska med olika typer av kassar som tillverkas av slanor. En del kassar är lämpligare för åar och älvar och andra typer som är mera slutna passar bra i sjöar och hav.
Men precis då som nu skall man vara utrustad med en näsa för var fisken rör sig och med en fingertoppskänsla som man får med erfarenheten. Annars får man stå med avhuggen lina då storgäddan simmar iväg.

Krok av trä
Krok av trä class=
Stenålders fiskespö
Stenålders fiskespö
Stenåldersfiske på gång
Stenåldersfiske på gång

(Expert: Elisabeth Morney)