Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Höstinstallation

Publicerad 01.10.2006 00:00. Uppdaterad 10.12.2012 14:35.
Catharina
Catharina

När växtsäsongen är slut för året behöver det nödvändigtvis inte betyda att det är slut med skapandet i trädgården, tycker Catharina. Trädgården lever man ju med hela året så varför inte fixa till något intressant till hösten och vintern. Vi fixade en liten skog av träd, en trädgårdsskog. Träden kan med fördel även stå i krukor i grupp t ex på en altan eller balkong. Se bara till att göra arrangemanget då det är tillräckligt kallt ute så håller det ända till våren!

Susanna och Catharina mitt i arbetet
Susanna och Catharina mitt i arbetet

Material:

  kycklingnät
  vide- eller bambupinnar
  grova käppar, t ex stumpar av höstörar
  gran-, tujakvistar eller kvistar av något annat barrträd
  mossa
  ev blåbärsris
  sekatör
  järntråd på spole, 0,8 mm tjock
  avbitare
Koner av kycklingnät
Koner av kycklingnät

Träd av kycklingnät:
- Klipp lämpliga bitar av kycklingnätet och vrid ihop till koner. Konerna får gärna vara olika stora. Vik in nedre kanten på konen så att den blir stadig.
- Fäst ändan av järntråden i toppen på konen. Stick in gran- eller tujakvistar runt konen så att de hänger neråt och vrid järntråden runtom. Fyll på med mera kvistar så att konen blir täckt helt och hållet.

Susanna jobbar på en kon med mossa
Susanna jobbar på en kon med mossa

- Använder du mossa börjar du på samma sätt. Lägg sjok av mossan uppifrån och ner på konen och vrid järntråden runtom så att ytan blir jämn och fin och utan hål.
- När konen är täckt och järntråden är fäst jämnas kanten nertill med sekatören så att den blir helt rak.

Lämna en liten stam synlig
Lämna en liten stam synlig

- Slå ner de grova käpparna i marken och beräkna höjden så att en bit av "stammen" syns nertill när konen placeras ovanpå.
- Använd gärna olika material på konerna för att variera utseendet på träden.

Catharina binder ihop videpinnar
Catharina binder ihop videpinnar

Träd av vide- eller bambupinnar:
- Stick ner pinnarna stadigt i marken med ca 15 cm:s mellanrum så att de bildar en cirkel. Dra ihop dem i toppen till en kon och bind om med järntråd. Klipp av pinnarna en bit ovanför järntråden så att de blir lika långa.
- Dra järntråd några varv upp och ner runt övre halvan av konen.

Granris över videstommen
Granris över videstommen

- Fäst långa, släta grankvistar i toppen på konen så att de hänger neråt och täcker ungefär halva höjden av konen. Vrid järntråd runtom så att ytan blir slät.
- En lykta eller glasburk med ett ljus kan hängas inuti konen och fästs med järntråd i konens topp.
- Detta arrangemang blir också mycket vackert i en stor kruka. Fyll krukan med mull så hålls pinnarna på plats. Lägg gärna litet mossa ovanpå mullen.

Träd av blåbärsris
Träd av blåbärsris

Träd av blåbärsris:
- Ett träd av blåbärsris gör du genom att fästa järntråden i ena ändan av en ca 3 cm grov käpp. Ta ett knippe blåbärsris, utan blad, och placera det med skottspetsarna mot toppen. Vrid järntråden spänt några varv runt stjälkarna. Klipp inte av järntråden utan låt den följa med hela vägen ner.
- Placera flera knippen litet lägre ner men så att den föregående järntråden täcks och fäst igen med några varv järntråd. Trädet skall få en konisk form. Det sista varvet skall spännas fast ordentligt! Stick ner käppen i marken.

Tips!
Träden kan med fördel dekoreras med girlander av rönnbär, nypon eller kottar. Vackert i höstmörkret blir det med ljusslingor eller andra trädgårdslampor som ligger på marken under träden och belyser dem underifrån.

Höstinstallation
Höstinstallation
Höstinstallation
Höstinstallation

(Expert: Catharina Borg-Wilén)