Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Stenslunga i Kimo

Uppdaterad 10.12.2012 14:35.
Alvar Härtull
Alvar Härtull

Om man rör sig i Kimoskogarna i Oravais så kan gärna utrusta sig med harnesk och hjälm. Åtminstone ska man se upp och vidta viss försiktighet för när Alvar Härtull prövar sin katapult flyger stenarna högt över grantopparna och långt in i skogen.

Linbanan är en av barnens favoriter
Linbanan är en av barnens favoriter

Det som började för att underhålla släkten om somrarna har nu blivit en hel attraktionspark med över 30 mer eller mindre finurliga mojänger. Eller vad sägs om en snurrande grill med vindflöjel som alltid är i lä för vinden. Solur, jungfrudans, hällristningar och linbanor finns också på repertoaren. Men huvudattraktion har dock kommit att bli den väldiga katapulten. Och han nöjde sig inte med en utan med två.

Motvikten på 1500kg
Motvikten på 1500kg

För den som aldrig har sett en katapult i användning tidigare är det en imponerande syn att se den 15 meter långa armen lyfta från marken då motvikten på 1500 kg lösgörs och faller ner. Trots det skulle den inte duga att rämna stadsmurar med i ett romerskt krigståg. Till det behövs ännu tyngre grejer, menar Alvar.
Nu har Alvar fått blodad tand i nöjesparksproduktionen. Ungefär en ny mojäng i året blir det. Årets attraktion är ett armborst som troligtvis kommer att bli nordens största.

Nordens största armborst
Nordens största armborst

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan