Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Byggdagbok - med facit i handen

Publicerad 25.06.2006 00:00. Uppdaterad 16.04.2013 15:18.
Här på den gamla trånga och mörka laven startade projektet
Här på den gamla trånga och mörka laven startade projektet

Blev det nu då en bastu som jag tänkt? Jag är faktiskt nöjd med det mesta. Kombinationen att sänka golvet och välja ”kertalämmitteinen” som typ på bastuugnen gav verkligen en luftig känsla och det känns lätt att andas då man badar. Dessutom svettas man ymnigt redan vid temperaturer på 45-50 grader. Känslan i bastun blev bra trots att den var rätt avlång till formen. Ökad takhöjd och en fyrkantig bastulave i ett plan inverkar positivt.

En del av glädjen med bastun är själva eldandet
En del av glädjen med bastun är själva eldandet

Som nackdel kan man säga att det tar länge att värma bastun och det skulle ta mycket länge att få den lika varm som en bastu utrustad med en ”jatkuvalämmitteinen”-ugn. Men det gäller att hålla fokus på ”största möjliga njutning” och inte kompromissa. Man bör vara medveten om att det tar tid att lära sig att elda en bastu av det här slaget. Det räcker inte med att man tänder eld och slänger in ett vedträ nu och då. Hela processen med att värma en bastu börjar med att man lär sig att göra rätt sorts ved.
En annan viktig kunskap är att välja rätt sorts stenar. Ett viktigt riktmärke är att använda stenar med hög densitet, och det brukar vara enfärgade mörka stenar som känns tunga fast de inte är så stora. Själv hade jag inte tid att leta tillräckligt länge och det är en kompromiss som straffar sig, kanske med några grader i temperatur och en handfull minuter i tid för eldandet.

Och inte att förglömma samvaron i badet
Och inte att förglömma samvaron i badet

Om man inte har tid att bygga en egen bastuugn kan man även köpa en fabriksgjord ”kertalämmitteinen”, som troligen är effektivare än den modell jag murade.
Jag vill påstå att strandbastun på Strömsö faktiskt blev en plats för ”största möjliga njutning”. Paradoxalt nog upplever man detta först när man inser att bastun och badet är det viktigaste, och inte en själv och ens egen njutning. Det är ”löylyn henki”.

Före
Före

(Expert: Johan Ångerman)