Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Trädgårdsredskapsskjul - grund och stomme

Från 2006
Uppdaterad 08.08.2016 11:53.
Ett litet förråd byggt mot en husfasad.

Det är behändigt att ha ett litet trädgårdsskjul där man kan förvara de viktigaste redskapen för trädgården. Vårt lilla redskapsskjul har en grund som är murad av natursten. Här har vi beskrivit hur man murar grunden. De övriga arbetsbeskrivningarna hittar du i länkarna i listan nedan.

Dörr, tak och fasad
Handtag med ornament
Knagg och planteringsbord

Ritning på trädgårdsskjulet och mall för ornamentet

Den murade grunden med natursten
Den murade grunden med natursten

Murningen av grunden

Gräv ett litet dike där du tänker mura. På Strömsö grävde vi ca 70 cm djupt, men detta beror på var man bor för tjälen går olika djupt och det är det som gäller. Fyll bottnen med sand och platta till ordentligt. Sätt i ett 10 centimeter tjockt lager isolering, t.ex. frigolit och fyll därefter med grus så mycket att du kommer upp till den nivå du tänker börja mura, i vårt fall 10 cm under marknivå. Mura en ca 30 cm hög mur av natursten med någon typ av cement som passar utomhus.

Spantring av stommen

En stomme till huset behövs allra först, och hur den ser ut och hur den skall göras finns det flera varianter av, stället skåpet kommer att stå på avgör till en del. På Strömsö hade vi en panelad stockvägg att utgå från. Eftersom vi inte skall ha någon isolering så behöver man ju inte ta några sådana mått i beaktande, huvudsaken är att huset blir stadigt.

Ramkonstruktionen till skjulet
Ramkonstruktionen till skjulet

Först kommer en liggande planka (1400 mm) mot väggen, ta i beaktande att den slutliga takhöjden kommer ca 1400 mm upp från övre kanten på denna liggande planka.
Moment två är att sätta en liggande planka på stenfoten, i detta fall skall den vara i vinkel och vi gjorde en halft-till-halft-fog i knuten. Spika sedan fast spantar längs väggen från väggbandet till den planka som är fastspikad uppe på bakväggen.
Sätt nu upp hörnstolparna i framhörnen, bind dem tillfälligt mot bakväggen med en ribba, viktigt att dessa nu står i vattpass och att avståndet från ytterkant till ytterkant är 1400 mm. Skåpet är ca 700mm djupt och det betyder ju att främsta kanten av dessa framstolpar ligger 700mm från väggen.
Spika nu fast en liggande planka mellan framstolparna, den skall vara 1310 mm lång, denna planka kallar vi takband. Höjden på denna avgör nu framsidans höjd och lutningen på taket.
Spika fast tre stycken takstolar som går från plankan som spikades mot väggen till takbandet. Såga den ända som kommer mot taket i en sådan vinkel så att den passar mot husväggen, ta ur takåsarna så att dom faller in i väggbandet ca 40mm (konstruktionen blir stark).
Mät ut längden på en stående spant som skall passa in mellan vägg och spantet i framhörnet. Ta ur för takstol och spika fast (spika fast denna planka så att kortsidan av den kommer utåt).
Spika fast en planka under takbandsplankan (denna planka fungerar som övre dörrkarm), passa in den med tanke på att den bestämmer höjden på dörren.
Spika fast en planka på vardera sida av dörröppningen så att kortsidan kommer utåt. Spika fast den i väggbandet. Dörrhålet borde vara ca 1m brett.
Spika in en spikregel nedtill mellan spanten (t.ex. av en 45x45 planka). Detta behövs för att man senare skall kunna spika fast fasadbräderna.

Mer om ämnet på Yle Arenan