Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Byggdagbok - öppning mot verandan

Publicerad 07.05.2006 00:00. Uppdaterad 17.04.2013 09:31.
Skjutdörrarna installerade
Skjutdörrarna installerade
Havsutsikt
Havsutsikt

Tankar kring skjutdörren mot verandan
Blir det för blåsigt på verandan trots vindskyddet? Kanske det är för kallt för att sitta ute. Då kan man sitta inne framför brasan och ha dörrarna antingen stängda eller öppna eller mittemellan. Det är fördelen med skjutdörrar. Dessutom är de aldrig ”i vägen”. Med glas i, har man fortfarande kontakt med området utanför trots att de är stängda.

Skenor både upp- och nertill
Skenor både upp- och nertill

Det finns skjutdörrar att köpas i butiken men vi valde att låta våra tillverkas på ett snickeri i närheten. Då kan man själv bestämma hur dörrarna skall se ut. Ibland kan man dessutom vara tvungen att göra en speciell lösning som avviker från standardmått, till exempel om passagen är smal eller låg eller på annat sätt knepig. Man gör då en ritning och kontaktar den lokala snickarmästaren.
Jag hade problem med inpassningen av våra dörrar då husets stomme inte var helt rak och till och med något vriden. Större ingrepp på stommen ville vi inte göra då den annars var i ett gott skick. Nåväl, jag trixade och joxade en god stund och slutligen blev resultatet gott nog för en strandbastu.

Spännpapp är ett utmärkt nygammalt sätt att klä väggar
Spännpapp är ett utmärkt nygammalt sätt att klä väggar

Vill man ha skjutdörrar att fungerar klanderfritt i en festsalong bör man nog se till att dörröppningen är i lod både längs och tvärs med väggen. Dessutom skall öppningens korsmått vara exakt. Annars blir det en väl avancerad ritning att presentera vid snickeriet.
Väggen innanför glasdörrarna ville jag få släta på tunnast möjliga sätt. Ett spännpapper är ypperligt då det kan spikas direkt på befintlig stomme. Dessutom ger det lite liv åt den släta väggen då den inte är hundra procentigt plan utan följer väggens form.

Läs mera om spännpapp:
» Byggnadsarv.fi

Det är som att spänna upp en målarduk på ram. Första blöter man pappret som får dra i sig vattnet. Efter en dryg halvtimme spikar man upp pappret som drar ihop sig och blir slätt när det torkar.

Lite finjustering
Lite finjustering

(Expert: Johan Ångerman)