Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Såpbubbelspön

Från 2006
Uppdaterad 09.02.2017 11:24.
Bildtext Fjärilsbubblor

» Ohjeet löytyvät myös Olotilasta

Till barnens temakalas kan man enkelt och billigt fixa egna såpbubbelspön med figurer som passar kalaset. Är barnen tillräckligt gamla kan det bli en rolig programpunkt på festen att få göra sitt eget spö, kanske som en riddarhjälm, fjäril, krona eller ett hjärta.

Bildtext Kungligt med bubblor!

Det här behöver du:

  2mm tjock järntråd
  Tunn järntråd i olika färger för dekorationer
  Små pärlor

  Rundtång, avbitare och näbbtång

» Mallar för såpbubbelspön

Bildtext Hjärtformat spö

Så här gör du:
1. Klipp till en ca 70 cm lång järntråd (2mm tjock). Figuren formas på fri hand eller enligt modell. Klicka här för att skriva ut mallar i pdf-format.

Bildtext Forma figuren av järntråd

2. Lämna ca 18 cm i ena ändan som skaft, och forma därefter önskad figur. Avsluta figuren genom att böja ihop tråden så att du igen får åtminstone 18 cm skaft bredvid den första halvan av skaftet. Blev det extra över så är det bara att klippa av med en avbitare.

Bildtext Figurer av olika former

3. Platta nu till figuren så att den kan ligga någotsånär plant på bordet.

Bildtext Dekorera med pärlor på tunn järntråd

4. Skaftet kan viras samman med tunn järntråd. Dekorera med små pärlor och tunnare järntråd. Trä upp pärlorna på järntråden först i en lång rad och "mata" fram dem vartefter medan du snurrar den tunnare järntråden runt den tjockare.

Bildtext Såpbubbelmix

Såpbubbelmix:

  6 delar vatten
  3 delar diskmedel
  1 del sirap

Såpbubbelmixen går inte att spara så den ska blandas och användas samma dag. Blanda vatten, diskmedel och sirap ordentligt och häll upp på ett stort fat med låg kant. Hela spöet ska gå att blöta liggande, du kan skaka spöet lite så att såpbubbelmixen fastnar och bildar en hinna över hela spöet. Så är det bara att blåsa!

Bildtext Jättebubbla

Tips!
Med egna spön får du extra stora bubblor men det blir också extra kletigt så detta är bra att göra utomhus!
Tips!
Tvätta av såpbubbelspöna och låt torka efter användning, speciellt om järntråden inte är rostfri, annars rostar de lätt.

(Expert: Lee Esselström)

Mer om ämnet på Yle Arenan