Hoppa till huvudinnehåll

Gör din egen konst

Inramningar

Från 2006
Uppdaterad 10.12.2012 14:37.
Inramningar
Inramningar
Ramar i massor
Ramar i massor

Det är lätt hänt att inramningar av bilder blir slentrian! Samma storlek på ramar placeras bredvid varandra i raka linjer. Stilrent och korrekt men lite tråkigt i längden!
Om du istället vill ha en annorlunda vägg kan du fynda tavlor och ramar på loppis och du får en uppsjö av storlekar och stilar för en billig peng! Ifall motivet inte är nåt du är intresserad av så köp ramen iallafall och avlägsna den gamla bilden och ersätt den med egna bilder. Ofta är baksidekartongen ditsatt med tejp och stift och därför enkel att ta bort utan att ramen skadas.

Välj och vraka bland bilder och motiv
Välj och vraka bland bilder och motiv

Sen är det att ta fram högen av bildmaterial som du vill rama in. Nåt som sällan ramas in är roliga passfoton, perfekta bilder, men alldeles för små att fungera på en stor vägg. Därför är det smidigt att skanna in dem på datorn och förstora upp dem till rätt storlek. Skriv ut dem på lite tjockare papper och skär till dem enligt ramens mått.
Liknande sätt fungerar också med barnteckningar. Ifall originalet är för stort eller litet med tanke på ramen, går det att justera med datorns hjälp.

Gamla tidningspärmar blir fina tavlor
Gamla tidningspärmar blir fina tavlor

Gamla tidningar och affischer med slitna kanter och färger kommer mera fram om det läggs en enfärgad kartong bakom bilden. Det blir som en extra "ram" runtom, bakom bilden, istället för att använda en passepartout kartong, som ramar in bilden framför.
När bilderna blivit valda och anpassade efter ramarna är det att putsa upp glas och kanter från tejprester och smuts. All gammal smuts som finns på glaset kommer att synas på bilden så putsa noga! Är bilderna inga tungviktare till formaten så räcker det att använda målartejp till att fästa dem i ramen.

Låt tavelsamling växa, ändras och leva
Låt tavelsamling växa, ändras och leva

När det är dags att hänga upp bilderna är det bäst att först placera ut dem på bordet, precis som de sedan skall komma upp på väggen. Då undviker du onödiga hål efter spikar på fel plats! Hitta en rytm där mellanrummet mellan bilderna väger upp ramarnas olika storlekar och stil.
Vartefter du fyndar nya och gamla ramar är det bara att fortsätta låta väggen leva sitt eget liv!

(Expert: Camilla Forsén-Ström)