Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Måla med oljefärg på möbel - blommig stol

Från 2006
Uppdaterad 21.08.2015 15:26.
Stol med blommor i oljefärg
Bildtext Stol med blommor i oljefärg
Bild: Svenska Yle / Strömsö

En rysk, röd, blommig sjal som en gång hört till Lees påskhäxutstyrsel i barndomen blev inspirationskällan till ytbehandling av en möbel. Första tanken var en röd stol med grälla ceriserosa blommor, men så kom vårkänslorna in och tanken på de första vårblommorna tog överhand.

En gammal stol som tidigare hade fyra lager tjock färg fick ett helt nytt liv med en tub oljefärg från konstnärshandeln. Effekten blir lite som betsat med träet som lyser igenom, men med mera liv och en gammaldags nött känsla med hög mysfaktor. Den som vill kan dekormåla med samma slags oljefärger och kanske som Lee, låta blommorna regna ner över stolen.

Strömsö inslag: Måla stol med oljefärg 1 - Spela upp på Arenan

Tips!
Tuberna kostar bara 3-4 euro /st så det blir inte så dyrt att testa olika nyanser på träbitar för att kunna matcha med övrig inredning. Färgen är mycket dryg, En tub räcker mer än väl till en stol.

OBS! Linolja är brandfarligt och kan självantända i trasor och papper.
Använd skyddskläder och om du råkar få färg på favorittröjan; tvätta genom att genast gnugga fläcken med rikligt med diskmedel och skölj med varmt vatten, upprepa tills fläcken förhoppningsvis försvinner.

Det här behöver du:
oljefärg på tub för konstnärsändamål
trasor
plasthandskar
runda penslar för oljemålning stl 4, 6 och 8.
rå kallpressad linolja
någon typ av palett t.ex. ett plastlock
diskmedel (till penseltvätt)
eventuellt oljelack

Lee valde följande färger:
jordgrön
safirblå
guloccra
titan zinkvit
gallgrön (sapgreen/saftgrün)

Strömsö inslag: Måla stol med oljefärg 2 - Spela upp på Arenan


Bildtext Börja med en obehandlad stol

Så här gör du:
1. Stolen eller möbeln bör vara obehandlad och slipad. En gammal stol med flera lager färg kan skrapas ren med hjälp av varmluftspistol och målarskrapa. Använd då andningsskydd i välventilerat utrymme eftersom upphettad målarfärg kan ge giftiga ångor. Det finns också lösningsmedel för målarfärg, fråga i din butik. För att få bort färgen i alla små vinklar och vrår är det enklast att använda en vass kniv. Avsluta med att slipa stolen ren och jämn.


Bildtext Dutta ut oljefärgen direkt från tuben

2. Dutta ut oljefärgen direkt från tuben i små doser på stolen.


Bildtext Det gör inget om det först verkar aningen ojämnt

3. Använd plasthandskar och trasa och smörj in hela stolen. Sprid ut färgen med trasan och gnugga in den i skrymslen och vrår. Att färglagret blir ojämnt gör inget. Det går bra att låta färgen sugas in i träet över natten och torka bort överflödig färg följande dag. Avsluta med en ren trasa som du torkar bort extra färg med.


Bildtext Jämna till slut ut med en ren trasa

4. Stolen bör torka 5-7 dagar innan dekormålningen så att den faktiskt är torr.


Bildtext Sätt färgerna på en palett och blanda ut med lite linolja för att få dem tunnare

5. Sätt upp små klickar oljefärg på paletten. Häll upp lite linolja t.ex. i en kork eller ett litet lock. Doppa penseln i linoljan och blanda med önskad färg tills konsistensen blir som filmjölk/surmjölk. Färgen i sig är så tjock så det behövs linolja för att få den tillräckligt smidig att dekormåla med. Hela färgklicken behöver inte blandas på en gång utan vartefter.


Bildtext Börja med en blå klick i mitten och dra sedan ut vita kronblad

6. Blommor är ett tacksamt nybörjarmotiv för att de kan se ut hursomhelst, men öva gärna penseldragen och blommornas utseende på en testyta innan du målar på möbeln. Testytan bör vara grundmålad annars suger träet i sig av linoljan och lämnar fula fläckar vilket inte ser trevligt ut ens när man övar. Se hur olika det blir beroende på hur du drar penseln.


Bildtext Variera färgnyanserna

7. För att måla en blomma i två färger behövs två penslar. Börja med en liten boll t.ex. blått. Ta en ren pensel vitt och dra ett penseldrag en bit från bollen och lite in på bollen så att det fastnar lite av den blå färgen på penseln. Dra ett till penseldrag precis bredvid det första utifrån och in mot mitten också denna gång. Så här får du en s.k. schattering med blått på det vita, vilket ger liv till blomman. Gör alla kronblad på samma sätt men torka alltid av penseln i en trasa innan du börjar med ett nytt kronblad.


Bildtext Helhetintrycket är det avgörande

Tips!
Måla inte på, låt penseldraget stå även om det blev lite misslyckat. Börjar man måla flera varv blir det klottigt och ljusblått - inte snygg skiftning. Ett misstag döljs av helhetsintrycket.


Bildtext Avsluta blomman med en gul klick i mitten

8. Hela den blå bollen "försvann" så om man vill kan man dra några små penseldrag blått i mitten och lägga till ett par prickar gult. Variera gärna storlek på blommorna för ett mer livfullt intryck. Fick du för mycket färg i penseln? Torka av i trasan och dra penseln i ny färg, en gång åt vardera hållet.


Bildtext Bladen får gärna målas i två olika nyansers grönt

9. Bladen målas i en mörkare nyans grönt. För att få liv och undvika alltför platt intryck kan man dra ett penseldrag med en ljusare grön (samma som stolens grundfärg) ovanpå på bladets ena sida. Det är inte så stor skillnad vad som blir skugga och ljus, huvudsaken att det inte blir för platt.


Bildtext Prova och experimentera med färger och former

Tips!
Skippa tanken på symmetri, det är alltid lättare att måla åt ett håll, våga vara lite vild och pröva dig fram!


Bildtext En blomsteräng på sitsen

10. Dekormålningen ska också torka 5-7 dygn, det är viktigt att den är helt torr innan användning. En stol utsätts för starkt slitage så den behöver lackas med oljelack för att motivet ska hålla, men lacka inte förrän stolen är absolut torr.
11. Penslarna tvättas med diskmedel. Sätt en rejäl klick diskmedel i handflatan och för runt penseln med mjuka rörelser i handflatan, undvik att pressa penselhåren hårt så att penseln inte blir förstörd. Skölj med varmt vatten och upprepa tills penseln är ren.

Mer om ämnet på Yle Arenan