Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Kubpussel

Uppdaterad 22.09.2014 13:21.
Kubpussel
Kubpussel

Har du liksom Lee sparat alla gamla födelsedagskort, semesterhälsningar och vändagskort men inte riktigt vet vad du ska göra av dem? Ett kubpussel är ett enkelt och roligt gammaldags pussel som kan ha olika svårighetsgrad beroende på motivval. Välj gärna ett tema för ditt kubpussel tex solsemesterkort, stadsvyer, barnmotiv, djur eller sommar utgående från de kort du har hemma. Till små barn kan det vara bra att välja så pass olika motiv som möjligt och med stora tydliga figurer med klara linjer. Fyraåringens flödelsedagskort kan tex. få nytt liv och användning och bli ett roligt minne att spara. Fast kubpussel behöver ingalunda vara en barnlek!

Sex stycken vykort
Sex stycken vykort

Det här behöver du:

    6 st. vykort
    Träribba tex 3,2 x 3,2 cm ca 45 cm lång (till 12 bitar á 3,2cm)
    Lim för trä och papper
Klossar
Klossar

Så här gör du:
1. Såga till 12 st kuber á 3,2x3,2 cm. Det är en ganska passlig storlek för vanliga vykort och 12 bitar, men kubpussel kan också göras med färre och större kuber eller en riktig utmaning; mindre och fler kuber. Ett klassiskt kubpussel brukar ha 12 bitar.

Kloss
Kloss

Tips!
Återanvänd barnens träklossar alternativt köp färdiga träkuber om du inte orkar såga!

Mät ut och planera beskärningen
Mät ut och planera beskärningen

2. Vykorten kan vara lite olika stora så mät upp en yta som motsvarar klossarna tillsammans dvs. 9,8cm x 12,8cm. Mät och rita upp det valda fältet av kortet så att du får 12 bitar á 3,2x3,2 cm. Tänk på att det inte ska vara något mellanrum mellan bitarna utan att bilden ska vara sammanhängande.

Klipp ut bitarna
Klipp ut bitarna

3. Klipp ut bitarna. Om du ritar och klipper allt klart så är det bra att hålla bitarna från de olika vykorten i skilda högar. Vill du så kan du också skära ut delarna med skalpell. (Klipp gärna ett vykort i gången och limma det så att det hinner torka lite i press medan du fixar nästa vykort).

Pensla lim på träkuberna
Pensla lim på träkuberna

4. Pensla lim på träkuberna och limma fast vykortsbitarna. Var noga så att alla delar till ett kort faktiskt kommer på olika kuber så att någon kub inte i misstag får dubbla bilder från samma vykort.

Sätt bitarna i press
Sätt bitarna i press

5. Sätt bitarna i press, gärna efter varje limmat vykort så att de fastnar ordentligt.

Pussla
Pussla

6. Försök nu pussla ihop bilderna igen, det är kanske lättare för dig som en gång sett bilden tidigare men kan vara en utmaning för den som inte vet hur bilden ska se ut!

(Expert: Lee Esselström)

Mer om ämnet på Yle Arenan