Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Byggdagbok - gröntak

Publicerad 12.03.2006 00:00. Uppdaterad 17.04.2013 09:45.
Bastun med gröntak
Bastun med gröntak

Gröntak, torvtak eller till och med grästak pratar vi om. Jag tycker att ett grönt tak är mer än "mysigt".

Inköpt gröntaksmatta
Inköpt gröntaksmatta

Så här skulle jag beskriva ett gröntak:
”Gröntak är takvegetation som består av olika växter, gräs och örter. Ofta ingår torktåliga fetbladsväxter. Gröntaket uppskattas av insekter och ger en naturlig färgskala som varierar med årstiderna. Växterna suger upp en del av regnvattnet och avlastar därmed avloppssystemet, speciellt i stadsmiljö. Gröntak isolerar, vilket gör att det är ett tyst tak och det skyddar dessutom underliggande tätskikt mot UV-strålning. Gröntak trivs bäst i ett soligt läge, och bör inte anläggas där det finns skuggande träd som dessutom kan orsaka tjocka skikt av löv till hösten.”

Susanna och Johan bekantar sig med gröntaksmattan
Susanna och Johan bekantar sig med gröntaksmattan

På Strömsös strandbastu använder jag en färdig produkt där alla ingredienser finns med i ett färdigt paket; rotskydd, vattenmagasin, jord och växtskikt. Men man kan naturligtvis även göra ett gröntak av produkter man själv samlar ihop.

Gröntaket på Bästa Bastun
Gröntaket på Bästa Bastun

Bilden visar bastutaket på "Bästa Bastun" som jag byggde på Åland tillsammans med mina uppdragsgivare. Bilden är tagen av det nyplanterade taket där vi använde sedum, mossa och taklök. Vi använde dubbla lager gräsmatta som jordlager. 10 centimeters lager på rulle som vi fick köpa av bonden i byn. Gräsmattan är bra då den binder ihop jordskiktet och vi placerade gräsytorna mot varandra så att själva gräset inte skulle få för stor växtkraft. De dubbla skikten gräsmatta har också fungerat bra som vattenmagasin. Som rotskydd använde vi en korrugerad sockelskiva och som vattentätt skikt takfilt i längsgående våder. För att säkerställa vattentätheten ytterligare gjorde vi en ventilerad spalt under filttaket, som utfördes som ett vattentätt undertak.

Skäggbräderna stöds upp av rötter
Skäggbräderna stöds upp av rötter

I detta läge när byggherren frågade om jag tror att taket håller vatten svarade jag;
"Ditt tak håller lika säkert tätt som att byxorna hålls uppe om du först knäpper fast hängslen, sen trär i och spänner fast ett bälte och slutligen slår in en femtumsspik genom dubbelsömmen på byxorna och in höftleden!"
Det väckte stor munterhet hos byggherren. Han döpte byggnaden till ”Bästa Bastun” efter premiärbadet. Notera kantavslutet, "skäggbräderna", som bärs upp av rötter som vi tog från vindfall på byggherrens mark.
(Expert: Johan Ångerman)