Koppning

Bastun tycks duga till den mesta. Förutom att man alltid har tvättat sig ren i bastun har man både fötts och dött där. Man har torkat lin och rökt kött och dessutom har bastun varit en naturlig plats att vårda sina sjuka på. En rökbastu var förr i tiden den renaste platsen. Både värmen och röken hade en steriliserande effekt.

Bastu och massage hör till innan den egentliga koppningen inleds
Koppning var ett sätt att vårda sjuka på. I dag för det kanske tankarna till vidskepelse, kohorn och kloka gummor som knackar ryggen blodig på den som ligger på bänken, men koppning hör faktiskt till en av världens äldsta vårdformer.
Man har hittat spår av koppning i Mesopotamien (3000 f.kr.) och kineserna använde koppning i samband med akupunktur för 2000 år sedan. I Europa koppades det på medeltiden och ända in på 1900-talet. Under senare tid har koppningens popularitet ökat igen fast den moderna medicinen nästan tog musten ur den på 1900-talet.
Att koppningen är tillbaka märker Aira Heikkilä. Hon är massör och utbildad kopperska vid institutet för folkmedicin i Kaustby (Kansanlääkintäkeskus). Hon gör flera hundra koppningar om året sedan hon började för några år sedan.

Såren görs fortfarande med en traditionell koppningsyxa, men enligt Elisabeth gör det inte särskilt ont
Skillnaden mellan förr och nu är att hygienen har blivit bättre. Koppningen görs inte längre i en rökbastu utan i ett modernt duschrum. Men effekten är den samma som tidigare. Koppning stimulerar produktionen av endorfiner, som ökar känslan av välbefinnande, lindrar smärta och gör att musklerna slappnar av.
Till koppningen hör också massage och bastu. Det här för att blodkärlen ska ligga nära ytan. Själva koppningen räcker mellan 10 – 40 minuter alltså så länge som det räcker för blodet att koagulera efter att man gjort små sår i huden.
Fast en del söker sig till koppning för olika besvär, som värk och reumatism är andra bara ute efter en erfarenhet och uppiggande effekt. Enligt Aira är det minst lika viktigt att en kopperska är skämtsam och får sina kunder att slappna av som att vara skicklig med kopphornen. ”Nu vet du hur det känns att bli huggen med yxan i ryggen”, kan hon kläcka ur sig!

(Expert: Elisabeth Morney)