Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Vinterbad

Från 2006
Uppdaterad 10.12.2012 14:39.
Bildtext Vinterbad förbättrar kyltåligheten

För en inbiten bastubadare kan det verka otroligt att man skulle vilja gå och kyla ner sig i en isvak. Trots det blir vinterbadandet allt populärare. Frågar man en vinterbadare vad man får ut av ett dopp i isvaken blir det idel lovord – inga förkylningar biter, blodcirkulationen förbättras och framför allt känns det skönt efteråt.

Bildtext Fötterna är känsliga och dem lönar det sig att hålla varma

Fötterna är känsliga och dem lönar det sig att hålla varma
Pirkko Huttunen, docent vid Uleåborgs Universitet har undersökt hälsoeffekterna av vinterbadandet. Kylan påverkar kroppens stressfunktion. Kroppen minskar värmeutsläpp och ökar produktionen av hormoner. Därav infinner sig ett välbefinnande som också kan lindra värk. Många reumatiker som regelbundet vinterbadar tycker att värken lindras. Också astmapatienter kan tycka att symptomen minskar.

Turun avantouimarit ry är en av de största vinterbadarföreningarna i Finland. När man klär av sig i omklädningsrummet lämnar man namn och titel bakom sig.

Bildtext Vinterbad är en härlig och uppfriskande upplevelse

Vinterbad är en härlig och uppfriskande upplevelse
Pirjo Salminen som är ordförande för föreningen vinterbadar flera gånger i veckan. Hon tycker att det är en fin samvaro i bastun. Man pratar om allt mellan himmel och jord. Bara politik och religion är förbjudna samtalsämnen. Men framför allt är det själva badandet som ger en skön känsla efteråt.

Egentligen behöver man inte gå i bastu för att få ut hälsoeffekterna av vinterbadandet. Det finns många olika sätt att kyla ner sig på. Ett gäng karlar som kallar sig Kylmärinki har startat en joggingklubb som träffas ett par gånger i veckan. De inleder sitt badande med att springa i bara badbyxor och träningsskor runt kvarteret. Det här är det många stadsbor som drar på munnen åt, men en gång var det nära att gå illa. En bilist höll på att köra i diket i rena förvåningen.

» Se också Vaksim 1958-1985 på Svenska YLE Arkivet

Lästips:
Avantoon! Avantoon!(Turun avantouimarit ry, toim. Leena Rossi)

Bildtext Bastun fyller den sociala funktionen framför allt

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan