Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Käppdrake

Uppdaterad 09.01.2017 15:18.
Lee och käppdraken
Lee och käppdraken

När Lee var liten hade hon en egen häst. Den var vit med svarta prickar och gjord i plast så den blev inte så långlivad, men en prima käpphäst var det och en omtyckt leksak. Därför har Lee gjort en egen variant på käpphästtemat - en mjuk käppdrake med sprutande eld, tänkt för fantasifulla lekar.

Tips!
Velourtyg finns i många olika färger och kan enkelt beställas via nätet eftersom det kan vara svårt att alls hitta i butiken.

Det här behöver du:

  • Grönt velourtyg 100cm (bredd) x 43cm (höjd)
  • Orange velourtyg 20cm (bredd) x 25cm (höjd)
  • Kvastskaft 90 cm
  • Slangklämma stl 10 (19-28mm)
  • 2 ögon (kramdjursögon med en metallbricka som trycks fast)
  • 1 extra stor tryckknapp ca 1,5cm i diameter
  • 1 påse vadd + lite extra
Klicka på bilden för att skriva ut mallar i pdf-format

Mallar:
Klicka på bilden till höger för att skriva ut mallar i pdf-format.

Obs! Mallarna är i A4-storlek så att man lätt skall kunna skriva ut dem hemma. Så det krävs att man limmar ihop de olika arken.


Placera ut mallarna, nåla och rita
Placera ut mallarna, nåla och rita

1. Skriv ut mallarna här på sidan.

2. Vik tyget dubbelt, placera ut mallarna, nåla och rita runt.


Sy mitt på den ritade linjen
Sy mitt på den ritade linjen

3. Ta bort mallarna och sätt extra nålar så att tyget hålls ihop.

4. Sy mitt på den ritade linjen (Obs! Ingen sömsmån) med 3-stegs raksöm som är en elastisk söm. Lämna öppet enligt markeringar för att kunna svänga delarna (nertill i halsen, i ändan av svansen och eldflamman).


Klipp hack i sömsmånen
Klipp hack i sömsmånen

5. Ta bort nålarna och klipp ut delarna med 0,7cm sömsmån.

6. Klipp hack i sömsmånen vid hörn och rundningar t.ex. vid drakens taggar, för att tyget inte ska dra och knölas när du svänger det rätt.


Fäst ögonknapparna
Fäst ögonknapparna

7. Sväng delarna rätt och fäst ögonen enligt mönstret. Kramdjursögon fästs genom att göra ett litet hål i tyget dit du kör in ögonpinnen och från insidan av tyget trycker du fast den lilla metallbrickan ordentligt. Var noga med placeringen för ögat sitter stadigt och går ej att flytta när det tryckts fast.

8. Sy en söm med 3stegs raksöm från rätsidan, längs med drakens nacke strax under taggarna så att ingen fyllning far in i taggarna.

Stoppa draken
Stoppa draken

9. Stoppa huvudet med vadd. Börja med underkäken och fyll huvudet så att det blir tillräckligt fast och stadigt.

10. Såga kvastskaftet till 90cm, spara den rundade ändan för svansen.


Vik tyget över slangklämmaren och sy fast
Vik tyget över slangklämmaren och sy fast

11. Gör plats för kvastskaftet i vadden, stick in kvastskaftet och fyll resten av huvud och hals med kvastskaftet instucket.

12. Fäst huvudet med en slangklämma och tryck in den lite i halsen så att klämman inte sticker ut så mycket. Skruva fast klämman, vik överlopps tyget över klämman, sätt eventuellt lite vadd runtom och sy fast för hand. Täck in klämman ordentligt så att barnet inte skadar sig.


Näsborrar
Näsborrar

13. Sy näsborrar genom att dra ett par stygn rakt genom nosen så att tyget dras ihop till näsborrsgropar.

14. Sy svansen på samma sätt som huvudet. Klipp hack i sömsmånen och sväng till rätan.


Svansen
Svansen

15. Vik in 11cm så att svansen blir delvis dubbel och sy en 10 cm långsöm 1cm från kanten på båda sidorna så att det bildas en kanal för käppen i mitten (kontrollera storleken på kvasten och kanalen).

16. Fyll svansen med vadd upp till sömmarna för kanalen och sy en söm tvärsöver svansen så att kanalen sluts och vadden inte kommer ut. Trä svansen på käppen.

Fästningsknapp för eldflamman
Fästningsknapp för eldflamman

17. Sy en eldsflamma på samma sätt, sväng till rätan och sy ihop ändan för hand (ingen fyllnad). Sy fast ett tryckknäppe, den ena delen i ändan av eldsflamman och den andra mitt i drakens gap. Med tryckknappen kan leken varieras och draken tämjas, men det går naturligtvis också att sy fast eldsflamman.

Tvättråd:

Svans och eldsflamma kan tvättas som sådana i 60 grader. Ta loss huvudet, kasta ihop öppningen och tvätta med eller utan fyllning. Kontrollera att knappar, ögon och sömmar är hela efter tvätt (och under användning). Huvudet kan behöva mer fyllning efter tvätt, speciellt om vadden tvättats eftersom den lätt klumpar ihop sig. Beroende på ögonens kvalitet rekommenderas 40 graders tvätt för själva huvudet.

Mer om ämnet på Yle Arenan