Turkiskt bad

Den bastukultur vi känner till i Norden och Ryssland har en geografisk orsak. Vår bastukamin ska ju eldas med ved och därför finns den i barrskogsbältet. Men även i övriga världen gillar man att bada. Bland annat Turkiet är berömt för sina bad.

Ta gärna med lite tilltugg och dricka
Hedvig Långbacka (bilden ovan) har fattat tycke för det turkiska badet för hon tycker om låga temperaturer och i det turkiska ångbadet är temperaturen runt 45 grader.
På våra breddgrader hittar vi de turkiska baden främst i badinrättningar men vi lyckas också hitta ett turkiskt bad mitt på den österbottniska landsbygden. Åker man till Turkiet och vill bada får man leta efter något som går under benämningen Hammam. Hammam betyder ungefär ”värma upp” och med det avser man en badinrättning som har tre rum i olika temperaturer.

Rejäl skurning hör till
Ursprungligen kommer det turkiska ångbadandet från de grekiska ”gymnasierna”, men det var romarna som gjorde denna badkultur berömd. 300 e.Kr. fanns det 900 badhus i Rom och 11 akvedukter försåg varje romare med 1000 liter vatten per dygn. Och det är mer än någon modern stad kan göra idag.
Betong och valvtak var romerska uppfinningar. För Romarrikets skickliga ingenjörer och byggmästare var nästan ingenting omöjligt. De uppförde mängder av monumentalbyggnader och skapade ett väldigt vägnät med broar i jätteriket, som sträckte sig 5000 kilometer från Skottland till Syrien.

Fuktigt blir det!
Man undrar varifrån de fick sin ånga för 2000 år sedan. Man hade pannor i särskilda rum i badhuset som värmde luft som spred sig i rör i väggar och golv. Att det bildades ånga beror på den rikliga mängd vatten som man använde att tvätta sig med.
Vatten är en viktig del av islam och därför fortsatte badkulturen att utvecklas i öst även efter romarrikets fall.

(Expert: Elisabeth Morney)