Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Orange - bordshimmel

Från 2005
Uppdaterad 10.12.2012 14:41.
Bildtext Bordshimmel

Ett festligt sätt att skapa mysig stämning och ett rum i rummet. Denna bordshimmel har Lee gjort till ett bord som är 2 m x 50cm och tänkt för fyra personer, vill du göra för ett större bord så är det bara att öka längden. Tex om personerna sitter mittemot varandra lägger du till 50 cm för två personer, sitter de däremot om vartannat som fallet här med Lees exempel så får du lägga till 50cm per person.

Det här behöver du:

  3 Kvastskaft
  (Tips: kvastskaft är betydligt billigare än rundstav)
  6m orangebrun voilé
  (gardintyg som är 3m brett och kostar ca 5euro/m)
  6 öglor av mässing
  Band med pärlor
  Sprayfärg i bronsnyans
  Extra stark fiskelina (ska tåla 20kg)
Bildtext Det behövs rätt mycket tyg...

Så här gör du:
1. Klipp voilétyget till 1m breda längder och skarva ihop dem så att du får ett tyg som är 1m gånger 12m. Fålla alla klippta kanter.

2. Sy en kanal för kvastskaftet på mitten samt en kanal på vardera sidan om mitten, ca 1,2 -1,5m från mitten lite beroende på hur stor bågform du vill ha.

Bildtext Mässingsöglor i kvastskaftens ändor

3. Såga kvastskaften så att de blir 102cm långa. Slipa ändorna något rundade med lite sandpapper. Spraymåla dem lätt med bronsfärg, inte helt täckande.

4. Skruva in mässingsöglor i kvastskaftens ändor.

Bildtext Pärlbandsdekoration

5. Häng upp bordshimlen på önskad höjd med hjälp av fiskelina som fästs i öglorna. Börja från mitten. Tänk på hur högt huvudena kommer när man sitter vid bordet så att det är tillräckligt mycket utrymme också för långa personer.

6. Hänger du bordshimlen utomhus där det kan blåsa så är det bra att fästa tyget i kvastskaften med ett par (mässingsfärgade) ritstift.

Bildtext Dukningen inleds

7. Fäst pärlbandet längs kanten runtom hela himlen. Skall bordshimlen hänga under en längre tid kan pärlbandet sys fast, men är det bara ett festtillfälle kan den fästas med nålar.

8. Drapera sidotygerna så att de böljar ut på sidorna och gör en liten pöl med tyg, i den kan du dölja ett par tyngder som håller allt på plats om det blåser.

Tips!

En bordshimmel inomhus för ett långbord kan också göras med flera kanaler på jämna avstånd samt bara en liten kort 20-40cm avslutning som hänger rakt ner precis vid bordskanterna.
(Expert: Lee Esselström)

Mer om ämnet på Yle Arenan