Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Brudbastu

Från 2005
Uppdaterad 10.12.2012 14:41.
Bildtext Brudbastu

Att fira möhippa i bastu blir allt populärare. Det här är en tradition som har rötterna i medeltiden. Ända fram till 1800-talet har brudarna tvagats i bastun som en ritual för att lämna det gamla livet bakom sig och förbereda för det kommande nya livet. Och den här ritualen är fylld med symboliska handlingar som passar utmärkt ännu i dag för en lyckad möhippa.

Bildtext Ett välkomnande i Poltterabendstil

Ett välkomnande i Poltterabendstil
Bland annat har bruden fått sätta sig på en blomsterbukett blandad med nässlor för att påminna om livets goda och onda. Inne i bastun gnids bruden in med salt för att man inte ska frestas av det gamla livet. Man antar också att bruden inte är helt fläckfri eftersom man också gnider in henne med mjöl för att skyla över gamla synder. Väninnorna tävlar om vem som ska piska brudens rygg med bastukvasten för den som hinner först sägs vara nästa i tur att gifta sig.

Bildtext Bukett med nässlor

Bukett med nässlor
Att föra oväsen och klä sig i säck och aska kommer från den tyska traditionen, Poltterabend. Detta för att skrämma bort onda andar från det kommande äktenskapet.

När bruden har tvättats ren kläs hon i nya kläder och är beredd att gå in i det nya livet. Ofta har det varit servering i bastun – kaffe, snaps, sötsaker och tilltugg.

Bildtext Tvagning med salt och mjöl

Tvagning med salt och mjöl
Minna Lehtonen från Finlands största bastumuseum, Muuramen saunakylä (Muurame bastuby), ordnar allt fler bastukvällar för möhippor. Hon berättar att traditionen med brudbastu har funnits både i västra och östra Finland. Den västra traditionen präglas mera av glättighet medan man i östra Finland har tagit ritualen lite allvarligare. Ofta hade man gråterskor som kunde läsa bastukväden och gråta ut sorgerna i en andlig reningsprocess.

På 1800-talet förändrades samhället då folk började flytta till städerna i samband med industrialiseringen. I och med det här ändrades kulturen. Traditionen med brudbastu försvagades. Men nu tycks gamla traditioner tas till heders igen på ett lekfullt sätt då väninnorna vill göra möhippan till en oförglömlig kväll för den blivande bruden.

Ett nytt skojigt inslag som kan avsluta möhippan är att bruden kastar bastukvasten upp på bastutaket. Beroende på vart kvasten pekar siar det om barnet ska bli en pojke eller flicka. Vilken riktning som är vilken är det bäst att man gör upp på förhand!

Bildtext I bastun

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan