Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Framtidens värmerum

Från 2005
Uppdaterad 10.12.2012 14:41.
Bildtext Leena Sivén njuter av värmen

Finlands första svettbad med infraröd värme finns i Tavastehus. Bastuns ägare Leena Sivén (bilden ovan) bekantade sig med ”bastun” på en estnisk badinrättning och blev förtjust.

Bildtext Elisabeth beundrar värmerummet

I värmerummet kan man sitta i låg värme, umgås med vännerna och bränna celluliter och kalorier samtidigt som musklerna slappnar av. Det är såhär den marknadsförs ute i Europa.

Den infraröda värmen finns i taket och i ryggstöden. Bastu kan man ändå inte riktigt kalla den eftersom den inte har en bastukamin. Bastuns kännspaka fuktighet och ånga är borta. Så det går utmärkt att sitta och läsa en bok eftersom det inte finns fukt i luften. Det blir inte ens imma på glasögonen.

Bildtext Sällskapet är hälften av glädjen

Att det är en japansk uppfinning kan man ana sig till på grund av olika high tech anläggningar. Musik strömmar ut från högtalare inne i värmerummet och i hörnen finns färgterapilampor som skiftar färger.

Eftersom värmerummet bara tar några minuter att värma och inte utgör någon risk för fuktskador kan man tänka sig att det här är framtidens relaxrum i t.ex. höghus.

Bildtext Färgterapilampa

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan