Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Bastuentusiasten Arto Paasilinna

Från 2005
Uppdaterad 10.12.2012 14:41.
Bildtext Rökbastun varmnar

Det första finländaren gör när han bosätter sig på ett nytt ställe är att bygga en bastu. Författaren Arto Paasilinna utgör inget undantag förutom att han är lite flitigare än andra. Han har hela sju bastur i sin ägo.

Bildtext Elisabeth och Arto rökbastun

I Lappland där han är uppvuxen finns tre bastur, en hemma i lägenheten i Esbo, en vid skärgårdsvillan och två av dem är vid hans författarlya i Sjundeå. Arto Paasilinna som föddes 1944 i Petsamo blev tvungen att fly från sin hemgård undan kriget. När familjen hittade en ny plats att bo på byggdes först en bastu dit man flyttade in medan själva huset byggdes.

Bildtext Elbastukamin i natursten

Bastun är inget ställe där Paasilinna sitter och tänker ut snillrika texter för kommande böcker. Bastuns funktion är att tömma hjärnan, där ska man få sitta och slappna av, tänka på ingenting för att sedan med nya tag kunna gå in i arbetet, menar Paasilinna.

På frågan om vilken bastu han tycker bäst om blir han tveksam. Elbastun inne i stugan tycker han är förträfflig. Den är snabb att värma upp och har en bra bastukamin i natursten som ger en skön fuktig värme. Men rökbastun som ligger ett stenkast därifrån i ett naturskönt landskap blir en riktig höjdare om man har tid att värma upp bastuugnen hela långa dagen.

Bildtext Bra bastu och gott sällskap

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan