Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Rajaportin sauna – kvartersbastun

Från 2005
Uppdaterad 10.12.2012 14:42.
Social samvaro i bastun
Social samvaro i bastun
Skylt i traditionell stil
Skylt i traditionell stil

Det är få ställen i Finland där man i dag kan gå till en allmän kvartersbastu. Men Rajaportin Sauna i Pispala är en av dem. Pispala har under 1900-talets början varit en genuin arbetarstadsdel i Tammerfors och haft hela 12 allmänna kvartersbastur i sina glansdagar.
Många städer i Finland upplevde en stark tillväxt i samband med industrialiseringen i slutet på 1800-talet. Landsbygdsborna flyttade in till städerna. Ofta bodde man trångt och hade dåliga tvättmöjligheter och därför uppstod allmänna kvartersbastur dit man kunde gå mot en liten betalning.

Vid luckan får man en handduk
Vid luckan får man en handduk

På den tiden värmdes bastun så gott som varje dag och det var vanligt att man badade en eller två gånger i veckan. Lördagen var den typiska bastudagen då man tvättade av sig arbetets vedermödor och förberedde sig för helgens vila. Den allmänna bastun hade också en social funktion. Man kom dit för att tvätta sig ren och fick lite umgänge på köpet.

I dag har Rajaportin sauna kultstatus bland hängivna bastubadare. Onni ”Onska” Niemi (f.1919) (bilden längst uppe till höger) är en infödd Pispalabo som har fått titeln Finlands mesta bastubadare. Han har badat bastu ca. 8000 gånger under sitt långa liv. Runt honom har ett gäng hängivna bastubadare samlats och bildat en klubb vars största funktion är social samvaro och ett njutningsfullt bastubad.

Bad uppe på läktaren
Bad uppe på läktaren

Till den lustfyllda bastuupplevelsen hör den stora bastuugnen (kertalämmitteinen kiuas) som eldas i flera timmar innan bastulaven är färdig att beträdas. Ju större bastuugn desto bättre lagras värmen. ”Löylyn”, ångan omsluter en med mjuk och lång värme. Dessutom har interiören inte nämnvärt gjorts om sedan 1930-talet så man kan också gå dit bara för att uppleva atmosfären.

Den allmänna bastun var populär ända fram till 1950-talet. Då blev det vanligt att bygga en gemensam bastu i höghus. Då den elektriska bastun gjorde sitt intåg på 1970-talet blev bastun mer privat på bekostnad av den sociala gemenskapen.

Vill man uppleva en unik bastu kan man söka sig till någon av de allmänna bastur som finns kvar i Finland, t.ex. Rajaportin sauna i Tammerfors eller Kotiharjun sauna i Helsingfors. Dit kan man gå för en genuin bastuupplevelse och för att känna historiens vingslag.

Lästips:
Puhrasta Tuli – tarinoita Rajaportin saunasta
(Sanna Kivimäli, Marianna Laiho)

Elisabeth framför bastun
Elisabeth framför bastun

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan