Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Grindar

Uppdaterad 17.04.2013 10:11.
Konstnär Fritz Jakobsons grind
Konstnär Fritz Jakobsons grind
Grindstolpe av sten
Grindstolpe av sten

Alla som har läst Emil i Lönneberga vet att förr i världen fanns det många grindar. Men grindarna är äldre än så. Allt fick sin början då människor började hålla boskap på järnåldern c. 200-300 e.kr. Man ville gärda in odlingar och hålla boskapen utanför. Då man började odla trädgårdar på allvar kom staketen för att stanna.

De första trädgårdarna var klosterträdgårdar på 1400-talet. Och för ett par hundra år sedan blev de allmänt förekommande hos gemene man. Under hela 1800-talet ökade grindkulturen för att nå sin kulmen i början på 1900-talet.

Grind i metall
Grind i metall

Peter Båsk och hans familj bor på Stundars, en allmogeby som är belägen 10 km söder om Vasa. Där smälter grindarna in i miljön men har även en annan funktion. Man kan nämligen ändra på mikroklimatet genom att byta sommargrinden till vintergrinden (sommargrinden på bilden i nedre vänstra hörnet). Också gårdsbyggnaderna och de höga staketen gör att man får en lugn och mysig kaffehörna i trädgården bara 10 meter från en dammig väg.

För konstnären Fritz Jakobson är grindens estetiska värde och filosofi viktig. Han vill ha en välkomnande grind, som skänker rosor från ymnighetens horn (bilden uppe till vänster). Den sänker sig ödmjukt på mitten istället för att resa sig och skrämma iväg sin besökare.

Idag har inte grindarna samma funktion som förr i världen. Grinden har ändrat sitt uttryck och dess praktiska betydelse har minskat medan symbolvärdet har ökat. Nu kan man sätta sin grind där man vill ha den, beroende på vart man vill komma, t.ex. ut till friheten och havet.

Sommargrind på Stundars
Sommargrind på Stundars

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan