Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Rastis – huset där regnbågen bor

Uppdaterad 17.04.2013 10:14.
Rastis i Nordsjö
Rastis i Nordsjö

Stilrent, stramt och enkelt är ord som dyker upp då man tänker på finländsk arkitektur, men konstnären Jan-Erik Andersson har en annan uppfattning om hur det ska vara.

Sagofigur och skolelever
Sagofigur och skolelever

Då han fick uppdraget att tänka till om inredningen i Rastis som inrymmer Nordsjö lågstadieskola utgick han från en saga. Han vill att eleverna ska komma ihåg sin skola i samma stämning som man kommer ihåg en saga.
Mitt i Nordsjös betongdjungel, 15 minuter från Helsingfors centrum, hittar vi resultatet. Färgglad och formrik, inspirerad av skärgårdsmiljö, står skolan där. Nyckelorden är lust och kreativitet. Eller vad sägs om väganvisningen till lärarrummet, "gå över molnen och fågeln och sväng till höger vid hjärtat, där hittar du Lyckan!" - och lyckan det är lärarrummet.

Skolelever studerar i sagomiljö
Skolelever studerar i sagomiljö

Alla rum har roliga namn. Slöjdsalen heter "Hamra och hyvla", gymnastiksalen heter "Häng och fläng" och klassrummen har skärgårdsinspirerade namn som "Vassbåten", "Stein" och "Skreva".

En av lärarna i skolan tycker att det bästa med Rastis är öppenhet, insyn och hänsyn. Olika åldersgrupper möter varandra för byggnaden inrymmer inte bara skolan, utan även dagis, ungdomsgård och kulturbyrå.

Rastis är en oas i Helsingfors.

På golven har färgglada figurer målats
På golven har färgglada figurer målats

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan