Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Intarsia på låda för skovård

Uppdaterad 28.07.2017 11:42.

Intarsia är det italienska ordet för inläggning. På engelska heter intarsia Marquetry.

Under 1300-talet tillverkades den första moderna intarsian i Italien. 1562 uppfanns den första lövsågen. Bladen gjordes av fjäderstål som användes vid klocktillverkning, dessa spändes i en båge av trä. Den nya sågtekniken gjorde det möjligt att göra mer komplicerade mönster. Dittills hade man skurit eller sågat ut intarsiorna bit för bit.

Färdig intarsia, detalj
Färdig intarsia, detalj
Färdig intarsia
Färdig intarsia


Klicka på bilden för att skriva ut ritning i pdf-format

Skovårdslådan behöver en bild som symboliserar skor, det blir fötter, dessa fötter är dessutom unisex modell så jag tycker att det passar bra (se ritningen till höger).

Jag sågar ut fötterna ur faneret med bilden och samtidigt sågar jag ut likadana fötter ur ett faner som tejpas på undersidan av bildfaneret. Eftersom jag lutar underlaget ca. 15 grader när jag sågar blir den undre bilden lite större. På så vis kommer bitarna att passa perfekt i hålen trots att sågsnittet äter upp en millimeter av materialet.

Fotmall
Fotmall

1. Skriv ut bilden av fötterna eller gör en egen bild och limma upp den på en passligt stor bit ytfaner. Ytfaner finns i all världens träslag, tjockleken på faneret kan också variera från 0,5mm till 3-4mm. (Det är bra att blanda i vatten i limmet om man använder vanligt trälim för att limma upp figuren, annars blir det svårt att slipa senare.)


Tejpar fanerbitarna
Tejpar fanerbitarna

2. Tejpa fast två fanerbitar under faneret med bilden. Fanerbitarna skall vara tejpade under det ställe på bilden som skall sågas ut. Tejpa med t.ex. målartejp.


Sågar med figursåg
Sågar med figursåg

3. För att få en början där sågbladet från figursågen kan stickas in, borrar jag ett litet hål på en av linjerna i motivet. Kom ihåg att borra lite snett eftersom bordet lutar.

4. Såga ut alla delar, passa in dem och tejpa fast. (Tejpa på den sida där den limmade bilden finns.) Nu är bilden färdig.


Passar in bitarna
Passar in bitarna

5. Limma upp bilden på locket. Nu gäller det att få bra presstryck och man kan gärna sätta något lite mjukare material närmast intarsian (fanerbitarna kan vara lite olika tjocka). För att få alltsamman fastpressat.


Torkar mellan skruvtvingar
Torkar mellan skruvtvingar

6. Efter att det torkat skall tejpbitarna bort och intarsian skall sandpappras jämn (det gäller att vara försiktig så att man inte slipar genom de tunna fanerskikten).

Mer om ämnet på Yle Arenan