Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Hinderslöst boende i Pargas

Uppdaterad 17.04.2013 10:22.
Sven-Olof Isaksson
Sven-Olof Isaksson

Är man rullstolsbunden är det många saker i en vanlig inredning som kan kännas jobbiga. En liten tröskel kan vara oöverstiglig och normala badrum har inte tillräckligt med svängrum.

Sven-Olof staplar ved
Sven-Olof staplar ved

Sven-Olof Isaksson har fått det precis som han vill ha det för han har byggt sitt hus själv. Inte bara ett hus utan två. I det andra huset har han naturligtvis korrigerat det som han inte var nöjd med i det första. Nu finns det inga långa och tråkiga korridorer eller opraktiska lösningar i köket. Även terrassen runt huset är tillräckligt bred för att han skall kunna ta sig runt med rullstol.
Köket, hemmets hjärta, är det han har utgått ifrån. Det är format som en hästsko med spis och matbord i mitten vilket gör att det alltid finns en avställningsyta i närheten. Man behöver ju båda händerna då man tex. tar ut något hett från ugnen.

Sven-Olof i det praktiska köket
Sven-Olof i det praktiska köket

Köket är öppet mot vardagsrummet så att han kan umgås med sina gäster medan han dukar fram. En annan fiffig lösning är extra handtag på dörrens insida så att han behändigt kan stänga den efter sig från rullstolen.

Det kan låta förvånansvärt att Sven-Olof har varit med och huggit träden själv då stommen till huset byggdes. Sven-Olof skrattar och säger att åtminstone i Pargas fäller man träden från roten och då trädet väl fallit når även han till toppen.

Elisabeth och Sven-Olof i vardagsrummet
Elisabeth och Sven-Olof i vardagsrummet
Sven-Olof kör in ved
Sven-Olof kör in ved

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan