Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Japan i Pukkila

Uppdaterad 17.04.2013 10:23.
Huset utifrån
Huset utifrån

Finlandsfödda Riitta Oikawa har inrett sin lägenhet helt i japansk stil. Största delen av året bor hon i Japan men då hon kommer till Finland är det Pukkila som gäller trots att hon ursprungligen är helsingforsare.

Utifrån skulle man inte tro att huset innehåller ett japan i miniatyr
Utifrån skulle man inte tro att huset innehåller ett japan i miniatyr

Idén att bosätta sig i Pukkila fick Riitta då hon en dag körde förbi ett gammalt mejeri som man höll på att göra om till lägenheter. Det låga huset, de raka linjerna och det breda åstaket fick henne att se likheterna med japansk arkitektur. Då man kommer in i hennes lägenhet kunde man tro att man var på andra sidan jordklotet, förutom att fönstren inte går ända ner till golvet som de gör i Japan.

En sak som japaner och finländare har gemensamt är att man tar av sig skorna då man kommer in. Men där tar likheterna slut. Japanerna har otaliga olika tofflor för olika tillfällen och rum t.ex. innetofflor, badtofflor och trädgårdstofflor. Värden eller värdinnan visar artighet mot sina gäster genom är att vända gästtofflorna i färdriktningen ifall gästen ifråga inte själv förstår eller kommer på att göra det.

Vardagsrummet
Vardagsrummet

Riittas futonmadrass skiljer sig också av praktiska skäl en aning från futonmadrasserna i Japan. I Finland är det bättre att den består av både ylle och bomull och inte bara av bomull som i Japan. I Japan tar man nämligen ut madrassen för vädring varje dag. Solen torkar fukten ur madrassen så att den blir luftig och mjuk. En bomullsmadrass i Finland som inte hinner torka under dagen skulle bara bli hård och stel.

Japanernas motsvarighet till bastun är ofuro-badet. Man tvättar sig först ren och sedan kan hela familjen, en efter en sjunka ner i de 38 gradiga vattnet och låta musklerna slappna av. Därefter sover man skönt på futonmadrassen.

Skärmdörrarna ger den rätta stämningen
Skärmdörrarna ger den rätta stämningen

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan