Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Trend och tradition

Från 2005
Uppdaterad 17.04.2013 10:25.
Bildtext Smedjan är öppen

Som på landet men ändå i stan – så kan man beskriva familjen Hedmans bostad.

Bildtext Mysigt och rymligt samtidigt

Ett stenkast från torget i Jakobstad hittade Peter Hedman o hans familj drömhuset - ett 170 år gammalt huskomplex i empirestil. Att byggnaden var ett renoveringsprojekt av stora mått bekymrade dem inte. Peter såg hur vacker smedjan skulle bli i garagebyggnaden från 1920-talet och hela familjen kunde glädja sig åt ett lantligt boende med gångavstånd till stadskärnan.

Huset har i historien tillhört köpmän, redare och läkare, men just den del som Peter bor i har varit bagarhus, tjänstefolksbostad och stall och det ger idag möjligheter och variation i inredningen.

Bildtext Peter Hedmans skulpturer

Den största delen av bostaden går i empirestil. Peter har plockat fram klara färger på väggarna och gömt undan uppvärmningen i taket. På så sätt kommer de vackra spegelpanelerna fram under fönstren.

Badrummet hör till det ovanligare slaget som har både vedeldad bastu, bubbelbadkar och torrdass. I synnerhet torrdasset är Peter nöjd med. Det borde finnas i alla hus tycker han eftersom det spar både miljön och vattenkostnaderna. Luktfritt blir det också då man inte blandar vatten, urin och fekalier och fekalierna kan dessutom komposteras på gården.

Bildtext Peter Hedman i arbete

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan