Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Barackboende med orientalisk inspiration

Uppdaterad 17.04.2013 10:25.
Baracken utifrån
Baracken utifrån

Det vi andra betalar i boendekostnader per månad betalar Karina Fjällström i Umeå under ett helt år. Hon har inrett en arbetsbarack som sitt hem och tack vare att hon lever så billigt räcker tre månaders lön året om.

Köksskåpet fälls ut till ett matbord
Köksskåpet fälls ut till ett matbord

Ibland ger hon sig ut på långa resor och därför har baracken fått en orientalisk prägel då hon har haft med sig saker från t ex Indien, Turkiet och Egypten. Ja, baracken ser nästan ut som en cirkusvagn. Ibland stannar folk spontant vid vägen och undrar när resten av cirkusen ska anlända. ”Det är sånt man får på köpet” säger Karina och rycker på axlarna.

Garderoben fungerar samtidigt som väggisolation
Garderoben fungerar samtidigt som väggisolation

På 17 kvadratmeter ryms kök, vardagsrum och sovrum. Matsal blir det när hon fäller ut ett skåp så att det blir till ett bord. Och ryggstödet till soffan/sängen fungerar som både garderob och isolering mot ytterväggen. Här kommer Karinas utbildning som finsnickare väl till pass. Får hon nattgäster hänger hon upp hängmattan i taket.

Toaletten är ett utedass och badrummet är en närliggande badinrättning. Man kan ju unna sig lite lyx då boendekostnaderna annars är låga.

Vedeldad kamin ger värmen
Vedeldad kamin ger värmen

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan