Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Medicinskåp

Från 2005
Uppdaterad 22.09.2014 13:21.
Medicinskåp
Medicinskåp

Hur försiktig man än är så behövs lite plåster och piller nu och då. Och för dem behövs ett medicinskåp. Men de vita standardskåpen i metall fyller inte Jims motto om att föremål skall vara både praktiska och estetiska - så då är det bara att greppa verktygen och göra ett medicinskåp som fyller mottot till fullo.

Ritning till medicinskåp

Klicka på bilden till vänster för att skriva ut en ritning i pdf-format.

Gammalt opraktiskt medicinskåp
Gammalt opraktiskt medicinskåp

Lådan som blir själva skåpet:
(måtten på skåpet kan variera beroende på stället där det skall placeras)

1. Såga till en botten, ett tak och sidorna. Bottnen och taket skall vara 20mm bredare än sidorna.

2. Såga till ett bakstycke.

Limma ihop sidor och bakstycke
Limma ihop sidor och bakstycke

3. Limma och skruva ihop skåpets sidor, tak och botten rakt på bakstycket. Om bakstycket är rakt sågat kan man använda det som mått för att få alla hörn i skåpet i vinkel.


Rita dörrkors
Rita dörrkors

Dörrar och hyllplan:
4. Såga till materialet för två dörrar. Måttet som skall användas är skåpets fulla bredd delat med två. Höjden på dörrarna skall vara mätta så att bottnen och taket på själva skåpet sticker ut över dörren (Se ritning).

Såga ut dörrkors
Såga ut dörrkors

5. Sätt ihop dörrarna på snickarbänken och rita ut ett kors som till hälften blir på ena och till hälften på den andra dörren. Placera korset lite över mitten av dörren i höjdläge. Såga ut korset.

6. Jag gör gångjärn med hjälp av spik och för att dörren skall fungera så måste den inre kanten på den sida av dörren där gångjärnet kommer rundas till.

Avrunda hörnen
Avrunda hörnen

7. Borra hål i bottnen och i taket där spikgångjärnen skall placeras. Det kan annars spricka då man spikar.

8. Spika in gångjärnsspikar till hälften när dörrarna är på plats och stängda. Kolla att de går att öppna, om inte så måste spiken bort och dörrarna rundas av lite till i den inre kanten. När dörrarna fungerar bra och går både fast och upp så kan man spika in spiken.

Litet skåp i skåpet
Litet skåp i skåpet

Hylla och litet skåp inne i skåpet:
9. Såga till två hyllplan som är lika långa som det inre måttet (från sida till sida) på skåpet. Hyllplanen skall vara lika breda som skåpet är djupt på insidan.


Sida till det lilla skåpet
Sida till det lilla skåpet

10. Såga också till en sida för skåpet som skall vara inne i skåpet. Sidan skall inte vara lika djup som skåpet utan ca 2cm smalare. Detta beror på den lilla dörrens tjocklek.


Montera lilla skåpet
Montera lilla skåpet

11. Limma och skruva eller tappa fast det lilla skåpets sida i hyllplanen så att sidan ligger mot bakstycket då den är på plats. Placera sidan så att det lilla skåpet täcker ca 2/3 av skåpet.

12. Lilla skåpdörren tillverkas och monteras som de stora dörrarna.

Läderbitar där dörrarna går fast
Läderbitar där dörrarna går fast

13. Måla den lilla skåpdörren röd, detta kommer sen att synas genom det utsågade korset i de stora dörrarna.

14. Vaxa eller olja hela skåpet. För att dörren skall hållas fast och för att inte använda fula magneter så fäster jag små läderbitar nertill i skåpet där dörrarna går fast.

Mer om ämnet på Yle Arenan