Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Kumminhus - ett annorlunda boende för kor

Uppdaterad 17.04.2013 10:26.
Det ekologiska fähuset
Det ekologiska fähuset

Det är ju inte helt lätt att fråga en ko hur hon skulle vilja bo, men konstnären/ arkitektduon Jan-Erik Andersson och Erkki Pitkäranta har utgått från vad kor gillar då de fick uppdraget av paret Koljonen att bygga ett ekologiskt fähus för 40 kor i Östermark.

 De bärande stolparna påminner om en träddunge
De bärande stolparna påminner om en träddunge

Andersson/Pitkäranta är kända för sina fantasifulla byggnader och här har de utgått från en doftkombination av ost, mjölk och kummin. Resultatet är ett fähus gjort i form av ett kumminfrö. Mjölkstationen har form av en mjölkhink och mjölkuppsamlingsplatsen ser ut som en gräddburk.

Inne i fähuset är taket öppet så att kossorna ska ha kontakt med naturen året om. Vad sägs om att kunna titta på stjärnorna om kvällen från sin bäddplats? Arkitekturen i övrigt tar också fasta på naturen. Golvet följer markens formationer så att det är en stor backe i mitten. De bärande stolparna är stockar som påminner om en träddunge.

Inne i fähuset är taket öppet
Inne i fähuset är taket öppet

Korna är sociala djur som gillar att ha ögonkontakt med varandra. Därför har kalvarna en egen hage i mitten så att mödrarna kan hålla ett vakande öga över de sina. För övrigt går korna fritt omkring och utmärkta sovplatser har de inte. Däremot är de bås som ligger i mitten uppe på kullen de populäraste, så dit går de kor som har högsta rangen i hierarkin.

Jordbrukarparet Koljonen är nöjda med huset och tycker att djuren verkar trivas. Eftersom korna kan röra sig fritt slits klövarna på ett naturligt sätt och förebygger skador.

Kumminhuset
Kumminhuset
Mjölkstationen har form av en mjölkhink och mjölkuppsamlingsplatsen ser ut som en gräddburk
Mjölkstationen ser ut som en hink och mjölkuppsamlingsplatsen som en gräddburk

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan