Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Med ett fullt spann huskyhundar

Från 2005
Uppdaterad 10.12.2012 14:44.
Bildtext Spannet i full fart

För Anne-Bell Nedergård är husky den enda riktiga hunden. Fem sibiriska husky, två alaska husky och en renhund är vad hon har till husbehov hemma i Kittilä. Eftersom Anne-Bell är aktiv och tycker om att röra sig i skog och mark passar huskyhundarna som hand i handske.

Bildtext Huskyhundar

Det är 15 år sedan hon bröt upp från svenska österbotten och åkte iväg till Kittilä för att köra hundspann professionellt. Men efter att ryggen började krångla har hon sina hundar som hobby och stora intresse, så som det en gång i tiden började.
Hon ser stora skillnader i personligheten mellan sina hundar. Nahani, ledarhunden är alltid på bra humör och har aldrig en dålig dag. Hans bror däremot är mer allvarsam, medan Moppe tycker om att prata och har nästan jämt ljud för sig.

Sinnesnärvaro är viktigt då hon är ute med hundarna. Det går inte att prata ditt och datt utan man måste förekomma besvärliga situationer innan de uppstår. Men eftersom hon är med hundarna varje dag så lär de sig att förstå varandra, till och med utan ord. Som den gången då Anne-Bell hade besvär med ryggen. Då hoppade hundarna självmant upp på taket för att hon skulle slippa böja sig för att få loss kopplet. I den vevan förslog vännerna att hon skulle göra sig av med hundarna.
”Men det blir nog det sista jag gör” säger Anne-Bell.

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan