Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Traditionellt boende i Tuckor i Vörå

Uppdaterad 17.04.2013 10:31.
Huset utifrån
Huset utifrån

Tiden står still känns det som då man åker ut till Hanna och Kyösti Kakkos Sommarbo i Tuckor i Vörå. 8 km till närmaste granne, inget kommunalt vatten eller elektricitet.

På kvällen finns det tid för handarbete
På kvällen finns det tid för handarbete

Hanna och Kyösti flyttade från stan ut till landet helt frivilligt. För en utomstående känns det lite som en sommarstuga. Hanna och Kyöstis vänner förvånas över att de ännu bor kvar, men själva har de alltid gillat att vara ute i naturen.

Då de bodde i en etta i stan åkte de ut i naturen på all ledig tid och småningom växte sig drömmen om ett eget hus på landet allt starkare. Då de hittade det övergivna huset i Vöråskogen kände de att de hade hittat sitt eget ställe. Nu bor de där med hund och katt, två hästar och en get. Det bästa med stället är tystnaden på landet och att rytmen är mycket långsammare än i stan.

Inredning i allmogestil
Inredning i allmogestil

Att stället var utan elektricitet var egentligen inget medvetet val. Men efter att ha bott flere år på så sätt tycker Hanna att det är den bästa lösningen. Det enda hon saknar är en frys. Men den kan hon också leva utan. ”Utan elektricitet följer vi naturen rytm och det känns harmoniskt och stressfritt.”

Kyösti gillar också lugn och ro. Om han fick önska skulle han arbeta hemifrån så att han skulle slippa åka till stan överhuvudtaget.

Spisen värmer bra
Spisen värmer bra

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan