Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Chevrolet Sport Coupé 1932

Från 2004
Uppdaterad 10.12.2012 14:44.
Bildtext Chevrolet Sport Coupé 1932 med Wivan i svärmorsluckan

Chevrolet Sport Coupé, årsmodell 1932

Bildtext Restaureringsarbete

Dage Groop sandblästrar bildelar (år 1977).
Ägare: Dage Groop i Bennäs.

Med plats för två inne i bilen och två ute i den komfortabla "svärmorsluckan" kan Chevrolet Sport Coupé ge sina passagerare luftombyte bokstavligen. Bakrutan går att veva ner, så de högst fyra bilåkarna kan prata med varandra om de vill. Eller om de som sitter inne i bilen så vill – rutan öppnas bara inifrån. Här kommer svärmor inte åt att bestämma...

Bilen är en riktig klassiker med de för 30-talschevroleten kännspaka luftintagsluckorna som pryder motorhuven. Karossen är byggd av trä, "solid oak", så som en riktig bil skulle vara den här tiden.

Bildtext Bilen nyanledd till Finland

Monica Sucksdorff, bilens första finländska ägare.

När den nuvarande ägaren, Dage Groop i Bennäs, tog sig an bilen, var den en "lådbil" – den var helt och hållet sönderplockad och nerpackad i lådor. Skicket var allt annat än gott. Men efter omsorgsfull restaurering rullar Chevroleten i dag omkring i samma trakter som förr, kanske snyggare än någonsin.

Bilen kom till Kronoby år 1936, då dåvarande ägarinnan, Monica Sucksdorff, började sitt arbete som bl.a. kringresande tuberkulosläkare i nejden. Men då satt ingen på svärmors plats. Monica transporterade sin flyttbara röntgenutrustning fastsurrad bakpå bilen.

Bildtext Wivan och Johanna beundrar Chevan

Länkar:

Är du intresserad av de regler som gäller för museifordon? Jakobstadsnejdens veteranbilssällskap har på sina webbsidor samlat det du behöver veta (och göra) för att få registrera din minst 25 år gamla bil som museifordon. Här finns information om både fördelarna med museifordonsregistrering och de krav som ställs.
» Jakobstadsnejdens veteranbilssällskap

Också Suomen Autohistoriallinen klubi - Finlands Automobilhistoriska klubb har information om museifordonsreglerna på sina sidor.
» www.sahk.fi

(Observera att YLE inte ansvarar för länkade webbplatser.)

Bildtext Grill med stil och finess

Teknisk data:
CHEVROLET SPORT COUPÉ 1932

    4-cylindrig radmotor
    Kolvdiameter 84,14 mm
    Slaglängd 95,25 mm
    Cylindervolym 3177 cm3
    Motoreffekt 60 HP

(Expert: Wivan Fagerudd)

Mer om ämnet på Yle Arenan