Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Sekelskiftesvillor i skärgårdsidyll

Uppdaterad 17.04.2013 10:39.
Sekelskiftesvillor
Sekelskiftesvillor

Den nordiska sommarstugekulturen kom i gång på allvar i slutet av 1800-talet. I farlederna runt Strömsö finns flera sommarvillor som har rötterna hundra år tillbaka i tiden. Stadsborna ville flytta ut till skärgården på somrarna, bort från gatornas damm, larm och osunda leverne. Naturen och det enkla livet lockade.

Sekelskiftesvillor
Sekelskiftesvillor

Så till midsommar tog man sitt pick och pack med sig, samt ett eller flera hembiträden och klev ombord på ångbåten som förde ut familjen till holmen i skärgården. De mera välbärgade hade sina egna ångslupar. De andra tog turbåten.

Ofta hade man engagerat ortsbefolkningen på förhand som hade vänt potatislandet och krattat rabatterna samt städat bort vinterdammet ur huset. Trädgården var en viktig del av självhushållet. Man odlade potatis, morötter, bär och jordgubbar, men också ovanligare sorter som spenat och sparris. Många satsade också på parker där man planterade olika sorters exotiska träd.

Sekelskiftesvillor
Sekelskiftesvillor

Vad gjorde familjen på sommaren? Man fiskade, kappseglade, spelade krocket, odlade sitt trädgårdsintresse och naturligtvis umgicks man också med varandra.
Åtminstone tre gånger om dagen brukade gong-gongen ljuda, nämligen till lunch, middag och däremellan till kaffet. Om vädret var fint drack man gärna kaffet på någon uteveranda eller i en berså. Och var vädret sämre kunde man sätta sig på en inglasad veranda.

Det är verandorna som gör en sommarvilla till en sommarvilla. Nationalromantik och jugend var byggnadsstilarna för ca. 100 år sedan. Organiska former och motiv inspirerade av naturen och djurvärlden. Husen präglas av snickarglädje, inbuktningar och utskjutningar, takåsar och dekorationer.

Sekelskiftesvillor
Sekelskiftesvillor

Nu är det höst och precis som förr har sommarinvånarna flyttat härifrån, in till vinterbonaden och värmen. Säsongavslutningen var i slutet av augusti. Här i Österbotten firas det bland annat med eldar. Flera av villorna har sina badhus och bastur ute på bryggorna. Den bastu som låg mittemot Strömsö uppfördes aldrig på nytt efter att den brann upp en ”villa-avslutning” på 60-talet. En journalist som var ute för att bevaka säsongavslutningseldarna skrev i tidningen efteråt att den finaste elden brann vid villa Björkkulla. Det var ju tur att den då stod på en brygga mitt ut i vattnet.

Sekelskiftesvillor
Sekelskiftesvillor

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan