Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Finsk nationalromantik möter orienten

Uppdaterad 17.04.2013 13:08.
Ralf Forsströms nationalromantiskt träslott
Ralf Forsströms nationalromantiskt träslott

Ralf Forsström har aldrig låtit tanken begränsa sig. Föräldrarnas sommartorp i Kajanaland har han förvandlat till ett nationalromantiskt träslott.

Ralfs vardag är rätt asketisk
Ralfs vardag är rätt asketisk

Det märks i arkitekturen att Ralf är scenograf för huset bjuder på överraskningar. Man får inte en helhetsbild av hemmet genom en hastig överblick. En dörr leder ut till en stor glasveranda som gränsar till matsalen. En annan dörr leder till en vinterateljé som har en trappa upp till övre våningen. Högst upp finns ett sovrum i ett åttakantigt torn. Bostadsytan med alla gårdsbyggnader blir över 500 m².

Huset saknar både el och rinnande vatten och kommer så att förbli. Det är skönt med nyttorörelse, säger Ralf som gärna bär vatten från brunnen och ved från vedlidret. Dessutom infinner sig lugn och ro då det inte finns elektrisk apparatur överallt. Han har ett aggregat, men det används bara vid större byggprojekt och större gästabud.

Det luftiga vardagsrummet
Det luftiga vardagsrummet

Inredning i hemmet hör till det ovanligare slaget. Matsalsmöblemang från teater- och operascenografier, konstföremål från Bali och Indonesien och ortodoxa ikoner hittar varandra sida vid sida. ”Det är en avstjälpningsplats för Forsströmska minnen” säger Ralf skämtsamt. Inredningen är som en dagbok.

Orientalika, finsk nationalromantik och en finlandssvensk man har sin gemensamma nämnare i teatern. Går man tillräckligt långt tillbaka i tiden hittar man den västerländska teaterns ursprung i den klassiska grekiska teatern. Och den i sin tur har influenser från orienten.

Det orientaliska temat är genomgående i huset
Det orientaliska temat är genomgående i huset

Den byggnad som senast blev klar i gårdsgruppen är en Tsasouna – ett ortodoxt kapell. Den använder han för egen del, men en gång om året bjuder han in traktens ortodoxa till en prasniekka – en ortodox fest. Underst i Tsasounan har han en krypta som i framtiden kommer att bli familjegrav.

Trots att bostadshuset har hittat sin form och gårdsbyggnaderna börjar vara klara är byggandet inte slut. En utställningslokal kombinerad med en Shakespeareteater är under arbete. Och eftersom det är en Forsströmsk idé kommer teatern att få en del ovanliga drag. Belysningen kommer att ske med naturligt ljus som indirekt reflekteras på scenen via speglar.

Matsalen
Matsalen

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan