Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Husuppfinnare Olavi Mänttäri

Uppdaterad 17.04.2013 13:08.
Olavis underjordiska bostad
Olavis underjordiska bostad

Den här gången har Elisabeth gett sig ut i de finska skogarna och där hittar hon byggnadskonstens McGyver.

Elisabeth vid ingången till Olavis underjordiska bostad
Elisabeth vid ingången till Olavis underjordiska bostad

För somliga kan det vara ett livslångt projekt att bygga ett hus, men Olavi Mänttäri i Tarvaala (ca. 30 km norr om Jyväskylä) producerar dem på löpande band då han kommer i gång.
Det är inga elementhus det är fråga om. Då Olavi tar sig an ett projekt är det hans egen idé och nånting som ingen annan har prövat på. Vad sägs om en åttakantig verkstad som är inspirerad av en kakform eller en provisorisk flyktingbostad som är planerad för öken och karga förhållande.

Olavi i köket
Olavi i köket

Men allt började med en bostad under jorden som idag fungerar som Olavis hem. Olavi jobbar till vardags med husrenoverig. Då arbetskamraterna planerade att bygga egnahemshus tyckte Olavi att det lät dumt att satsa stora summor pengar på nånting som han tyckte var ohälsosamt. Han ville pröva på att bygga något som skulle vara både kostnadseffektivt och hälsosamt. Dessutom har han alltid gillat utmaningar, så han ville testa om det gick att bygga ett hus under jorden med rätt luftfuktighet och ventilation.

Vackra valvdörrar i Olavis bostad
Vackra valvdörrar i Olavis bostad

Han känner sig nöjd över slutresultatet. Materialkostnaderna uppgår till ca. 10 000 euro. Husets form har han funderat ut efter hand. Huset är byggt i etager i en kulle så att ingången är längst ner. På så sätt får han en naturlig luftventilation eftersom den varma luften stiger uppåt och den kalla luften rör sig neråt. Samma princip gör att han också har ett växthus och ett torkrum på taket.
Alla Olavis hus är runda. Det är ett enkelt sätt att få en hållbar konstruktion. Nästa hus är redan i planeringsstadiet. Det ska bli ett ellipsformat stenåldersinspirerat hus i två våningar.

Elisabeth går in i bostaden
Elisabeth går in i bostaden
Stenugnar i köket
Stenugnar i köket

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan