Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Vindsvåning i Helsingfors

Uppdaterad 17.04.2013 10:56.
Vindsvåning i Helsingfors
Vindsvåning i Helsingfors

Att skaffa en rymlig bostad i centrum av Helsingfors till ett ekonomiskt pris är nästan en utopi.

Rymlig tvåa med öppen spis och balkong
Rymlig tvåa med öppen spis och balkong

Huset där Janne Riionheimo bor är byggt 1915 för arbetarna vid Statens Järnvägar och har massor av små lägenheter. Liksom många andra unga mänskor som vill bo centralt tillät Jannes plånbok en etta på 19 kvadratmeter.
Men då den började kännas trång kastade han blickarna uppåt – mot vindens kallutrymmen och med fars hjälp har han förvandlat sin trånga etta till en rymlig och personlig tvåa med öppen spis och balkong.

Flickvännen Malla vid takfönstret ovanför loftsängen
Flickvännen Malla vid takfönstret ovanför loftsängen

Renovering tog två år i anspråk och Janne tycker själv att det har varit som att bygga en sommarstuga i hjärtat av Helsingfors. Det är inte alla som har ett vedlider på balkongen och som där kan inta sin kvällssupé i stearinljusbelysning med utsikt över takåsarna.Flickvännen Malla Ruotimo fick flytta in till färdigt bo och det som hon tycker är mest lyckat är takfönstret ovanför loftsängen där man kan ligga och titta på karlavagnen under stjärnklara nätter. Hon tycker också om den osymmetriska arkitekturen, skrymslen och vrån, liksom byggmaterialet som i huvudsak är träytor. Det är som ett fantasihus även om det är ändamålsenligt byggt.
(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan